Osobe sa invaliditetom pravne savjete mogu dobijati i putem interneta

Oni ohrabruju i sve građane da im prijave eventualne slučajeve diskriminacije osoba sa invaliditetom. Na postavljena pitanja, kako kažu, odgovaraće pravni tim Udruženja, po potrebi i advokatica Tijana Živković. A problema je mnogo
91 pregleda 0 komentar(a)
Sajt za osobe sa invaliditetom, Foto: Printscreen (YouTube)
Sajt za osobe sa invaliditetom, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 04.11.2015. 18:11h

Osobe sa invaliditetom i članovi njihovih prorodica, od sjutra pravne savjete mogu dobijati i putem interneta.

Na sajtu www.disabilitiinfo.me, nalazi se online pravno savjetovalište. U Udruženju mladih sa hendikepom kažu da je ovakva vrsta savjetovališta neophodna, jer od nadležnih često dobijaju netačne ili nepotpune informacije, a loše iskustvo imaju sa Centrima za socijalni rad i Zavodom za zapošljavanje.

"Mi smo online svakog četvrtka od 12 do 14 časova i tada nam sve osobe sa invaliditetom i članovi njihovih porodica mogu putem čata uputiti pitanje za bilo kakav pravni savjet koji se tiče ostvarivanja i zaštite prava osoba sa invaliditetom i u tom periodu će odmah dobiti odgovor", kazala je koordinatorka pravnog programa UMHCG Miroslava Mima Ivanović.

Četvrtkom od 12 do 14 sati odgovor na pitanje stiže odmah, a u neko drugo vijeme, potrebno je ostaviti e-mail adresu na koju će pravnici Udruženja mladih sa hendikepom poslati traženi odgovor. Upravo je internet prava stvar, kažu u Udruženju.

"Mnogi od njih ne mogu ni da izađu iz svog stana ili kuće i kada bi htjeli, ne mogu često da dođu do kancelarija Udruženja i mnogo im je jednostavnije da preko interneta odmah komuniciraju sa nama", kaže Miroslava Mima Ivanović.

Oni ohrabruju i sve građane da im prijave eventualne slučajeve diskriminacije osoba sa invaliditetom. Na postavljena pitanja, kako kažu, odgovaraće pravni tim Udruženja, po potrebi i advokatica Tijana Živković. A problema je mnogo.

"Osobe sa invaliditetom ne mogu da ostvare osnovna prava koja im pripadaju po osnovu invaliditeta, to su najčešće prava iz oblasti socijalne i dječije zaštite, zato jer ih najčešće institucije koje trebaju da im odobre ostvarivanje tih prva, ustvari daju nepotpune, a često netačne informacije, da mogu izgubiti jedno pravo ako ostvare drugo i tako dalje", kaže Ivanović.

Loše iskustvo do sada imali su sa dvije institucije.

"Konkretno, osobe sa invaliditetom često imaju problema sa Centrima za socijalni rad i sa Biroima za zapošljavanje", kazala je Ivanović.

Za kraj, članovi Udruženja mladih sa hendikepom, poručuju.

"Javite se, mi smo tu da vam pomognemo", poručuje Miroslava Mima Ivanović.

Bonus video: