Ozon: Unaprijediti regionalnu saradnju kroz zajedničku strategiju

Oni navode da činjenica da Crna Gora sa svojom industrijom nije u fokusu kada je uticaj na globalne klimatske promjene u pitanju, nikako ne umanjuje njen značaj u dijelu odgovornosti za ublažavanje posledica tog nezaustavljivog procesa
0 komentar(a)
ozon_1, Foto: I.PETRUŠIĆ
ozon_1, Foto: I.PETRUŠIĆ
Ažurirano: 04.11.2015. 12:54h

Izrazite vremenske promjene, koje su u poslednje vrijeme izražene u Crnoj Gori, nesporan su dokaz da se ovoj problematici mora pristupiti sa velikom ozbiljnošću i uključiti najreferentnije institucije i pojedince u pronalaženje odbranbenih mehanizama, izjavili su iz ekološkog pokreta "Ozon".

Oni navode da činjenica da Crna Gora sa svojom industrijom nije u fokusu kada je uticaj na globalne klimatske promjene u pitanju, nikako ne umanjuje njen značaj u dijelu odgovornosti za ublažavanje posledica tog nezaustavljivog procesa.

"Prošlogodišnja dešavanja sa poplavama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji, pokazala su da je regionalni pristup jedini ispravan i da su države pojedinačno praktično nemoćne da se izbore sa ozbiljnim posledicama koje izazivaju takve pojave.Iako se često pokušava umanjiti odgovornost država u razvoju, gdje spadaju sve zemlje našeg regiona, očigledno je da mora postojati jasna vizija kako ublažiti posledice klimatskih promjena i na koji način postupati u slučaju elementranih nepogoda i vanrednih situacija, koje se sve češće dešavaju na ovim prostorima.Kvalitet života sadašnjih i budućih generacija ugrožen je i pogrešnim odlukama koje su imale politički karakter, pa je stoga pod hitno potrebno zaustaviti dalju devastaciju prostora, prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, nekontrolisanu sječu šuma, ugrožavanje vodotoka i zagađenje izvorišta", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da je Crna Gora Ustavom deklarisana kao ekološka država, da je održiv razvoj prepoznat kao dominantna smjernica za budućnost, u ekološkom pokretu smatraju da to dodatno obavezuje donosioce odluka da prilikom planiranja i programiranja uzmu u obzir globalne procese i trendove i njihov uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Oni su kazali da posljedice globalne ekonomske krize, koje se osjećaju u svim zemljama regiona, ne smiju biti opravdanje za izostanak regionalnog dijaloga na temu klimatskih promjena, već upravo suprotno treba da budu motiv za unapređenje saradnje i zajedničke aktivnosti.

"Međunarodni ugovori koje su potpisale zemlje regiona kao što su Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC) i Kjoto protokol, za zemlje u razvoju predviđaju čitav set istih mjera kao i za sve potpisnice. Tako je i Crna Gora u obavezi da prikuplja relevantne informacije, izrađuje i organima UNFCCC-a podnosi nacionalne izvještaje uključujući i Nacionalne inventare emisija gasova sa efektom staklene bašte , da razvija Strategije za ublažavanje klimatskih promjena i Strategije adaptacije na izmijenjene klimatske uslove, da sarađuje u klimatskim osmatranjima, istraživanjima i transferu tehnologije, kao i da unapređuje programe obrazovanja i jačanja svijesti javnosti", navodi se u saopštenju.

Sve ovo ukazuje na potrebu ozbiljnog sistemskog pristupa i odgovoran odnos cjelokupne zajednice, što do sada nije bilo na dovoljnom nivou,smatraju u "Ozonu", kako u Crnoj Gori, tako ni u zemljama regiona.

"U susret novom globalnom sporazumu koji bi trebalo da se desi 2015. godine u Parizu, potrebno je inicirati argumentovani javni dijalog uz aktivno učešće zainteresovane javnosti u procesu donošenja odluka i javnih politika iz oblasti životne sredine i klimatskih promjena i u najvećoj mogućoj mjeri potencirati regionalni pristup, kao najperspektivniji i najefkasniji za zemlje regiona. Takođe, veoma je važno raditi i na lokalnim akcionim planovima u ovim oblastima, uz uvažavanje mišljenja stručne i laičke javnosti, koji bi pratili regionalne strategije, odnosno uzeli u obzir smjernice i raspoložive resurse iz dokumenata većeg nivoa", navode u ekološkom pokretu "Ozon".

Bonus video: