Žalbe građana Herceg Novog i turista: Psi bez korpi i izmet bodu oči

Direktor preduzća “Čistoća” Borivoje Bonić ističe da njihovi radnici imaju rukavice i da to rade svakodnevno
1 komentar(a)
Herceg Novi, turisti, turizam, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, turisti, turizam, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.11.2015. 11:06h

Sve više Novljana, ali i njihovih gostiju, žale se na vlasnike koji psima dozvoljavaju da obavljaju nuždu na ulicama, trgovima i u parkovima.

Upozoravaju i da samo rijetki ljubimca šetaju sa korpom na njušci i na kratkom povocu, na što ih obavezuje opštinska Odluka o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima.

“Ne smijem sa djetetom koje ima dvije godine prošetati nijednim novskim parkom, jer ne znam na šta ćemo nagaziti”, kaže jedna revoltirana majka.

Odluka propisuje da vlasnik mora pokupiti izmet iza svog psa sa javne površine i odložiti ga u korpu za otpad. Ako je suditi po onome sa čime se Novljani i turisti svakodnevno susreću, to malo ko poštuje.

Direktor preduzća “Čistoća” Borivoje Bonić ističe da njihovi radnici imaju rukavice i da to rade svakodnevno.

Koordinator Komunalne policije Ilija Peulić kaže da dobijaju pritužbe građana na to kako vlasnici velikih pasa drže ljubimce, od kojih neki i slobodno lutaju gradom. Ističe da nemaju dovoljno policajaca da bi pravovremeno, ali i preventivno djelovali. Vjeruje da će se to promijeniti nakon početka primjene novog Zakona o komunalnoj policiji, u januaru 2016. Zakon, između ostalog, predviđa i angažovanje više komunalnih policajaca.

“Sada vlasnike koji svoje velike pse ne izvode, kako je propisano, na licu mjesta upozoravamo, a kada ponove prekršaj kažnjavamo sa 30, potom sa 150 eura”, objašnjava Peulić.

Izgradnjom azila na Dizdarici, gdje je sada smješteno 90 pasa, problem lutalica se rješava.

Bonus video: