Upoznati život Roma da bi uklonili predrasude o njima

“U Crnoj Gori, romska zajednica nalazi povoljno tlo za socijalnu inkluziju. Crna Gora je po broju stanovnika i površini mala država, ali problemima socijalne integracije pristupa veoma ozbiljno i predano,“ stoji u saopštenju
245 pregleda 1 komentar(a)
Dan evropskih jezika
Dan evropskih jezika
Ažurirano: 04.11.2015. 10:59h

Ukoliko želimo da uspješno uklonimo postojeće predrasude o Romima i pomognemo njihovoj bržoj integrisanosti u društvo, neophodno je što potpunije upoznati njihov život, običaje, jezik i kulturu, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava povodom Svjetskog dana romskog jezika.

„Romski narod u svijetu govori jezičnim dijasistemom koji čini 60-ak dijalekata, često potpuno različitih. Većina Roma u svijetu govori jezikom romani ćib. U Crnoj Gori 6.251 lice se prema posljednjem popisu izrazilo kao pripadnik/ca ove populacije, što je 1,01 odsto ukupnog stanovništva. Najčešći dijalekt kod nas je Gurbetski. Romskim kao maternjim jezikom govori 5.169 lica,“ podaci su Ministarstva.

Integracija romske zajednice omogućuje se postepeno, kroz veoma kvalitetan normativni okvir garantovanih ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori.

„Za punu afirmaciju romske zajednice u društveni, ekonomski, kulturni i politički život neophodno je imati sistemsko rješenje koja će omogućiti efikasniji pristup u oblastima u kojima su pripadnici/e ove zajednice najugroženiji,“ stoji u saopštenju.

Romski jezik predstavlja nedjeljiv dio identiteta romskih zajednica. Romski identitet i kultura prepoznati su kao sastavni dio istorije zemalja u regionu.

“U vezi sa obrazovanjem Roma, razlozi za nizak nivo integrisanosti u obrazovni sistem ogledaju se u postojanju jezičke barijere, lošoj informisanosti, slabom materijalnom položaju i niskom stepenu svijesti roditelja o značaju i prednostima obrazovanja,” saopšteno je iz Ministarstva.

Svi akcioni planovi “Dekade inkluzije Roma 2005-2015”, izrađeni u zemljama u regionu, uključili su aktivnosti koje prepoznaju značaj romskog jezika u oblasti obrazovanja. Crna Gora je prošle godine predala predsjedavanje Dekadom susjednoj Bosni i Hercegovini.

Romska populacija broji oko 12 miliona pripadnika/ca u svijetu i njenom se integrisanošću bavi aktivno veliki broj zemalja i to visoko na agendama svojih državnih politika.

“U Crnoj Gori, romska zajednica nalazi povoljno tlo za socijalnu inkluziju. Crna Gora je po broju stanovnika i površini mala država, ali problemima socijalne integracije pristupa veoma ozbiljno i predano. Kulturne raznolikosti u Crnoj Gori posmatraju se kao jedan od osnovnih elemenata cjelokupnog održivog razvoja. Očuvanje kulturne baštine naroda koji žive na jednom prostoru jedan je od osnovnih segmenata poštovanja ukupnog nacionalnog identiteta,“ stoji u saopštenju.

“Zbog činjenice da je romski jezik nestandardizovan i činjenice da je dijalektički razmrvljen značajno se usporava socio-lingvistička integracija i povezanost romskih zajednica, tako da se s pravom može govoriti o ugroženosti romskog jezika danas”.

Svjetski dan romskog jezika, obilježava se u znak sjećanja na Prvi kongres Roma koji je održan 1971. godine u Londonu.

Bonus video: