Porez na nepokretnosti: Namet na kafane, divlju gradnju...

Veći namet za drugi stan, građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni i poljoprivredno koje se ne obrađuje
149 pregleda 5 komentar(a)
Podgorica, Foto: Boris Pejović
Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2015. 18:57h

Stanovnici Podgorice će, pored važećeg rješenja kojim se stopa poreza na drugi stan uvećava 100 odsto u odnosu na utvrđenu poresku stopu, plaćati i veće stope poreza i za objekte koje su izgradili u suprotnosti sa zakonom, ugostiteljske objekte koji se koriste suprotno turističkoj namjeni, građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni i poljoprivredno koje se ne obrađuje.

To je predviđeno izmjenama i dopunama Odluke o porezu na nepokretnost, koju bi na nekoj od narednih sjednica, trebalo da usvoje odbornici u Skupštini glavnog grada.

Do izmjena je, kako se navodi u odluci, došlo radi usaglašavanja sa rješenjima iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokrentosti, koji je donesen u martu 2015. godine.

U dokumentu se navodi da je viša stopa poreza predviđena za objekte koji su izgrađeni suprotno zakonu. Ukoliko se njime rješava stambeno pitanje, stopa se uvećava 25 odsto, a ukoliko je riječ o objektu kojim se ne rješava stambeno pitanje - 50 odsto.

“Za ugostiteljiski objekat koji se koristi suprotno turističkoj namjeni..., poreska stopa iznosi 5 odsto tržišne vrijednosti nepokrentosti. Za građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni... utvrđena stopa se uvećava 150 odsto... Za poljoprivredno zemljište koje se ne obrađuje, površine 150.000 kvadrata, poreska stopa je 4 odsto ...” piše u dokumentu.

Odlukom o kojoj će se odbornici izjasniti su utvrđene nove stope poreza, koje, zavisno od vrste nepokretnosti, iznose od 0,25 do 0,58 odsto.

“Poreska stopa od 0,58 odsto odnosi se na sekundarni stambeni objekat, odnosno stan koji nije prebivalište ili mjesto stalnog nastanjenja poreskog obveznika, i predstavlja povećanje od 100 odsto na utvrđenu poresku stopu od 0,29 odsto za objekat koji poreskom obvezniku služi kao mjesto stanovanja”, navedeno je u obrazloženju odluke.

U obrazloženju je navedeno da su predložene stope znatno niže od propisanog limita,"imajući u vidu zakonom propisan raspon poreskih stopa od 0,25 do 1,00 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti”.

Poreski obveznici će nakon stupanja na snagu nove odluke stopu poreza za objekat koji im služi kao glavno mjesto stanovanja, umjesto dosadašnjih 0,27 odsto, plaćati dva odsto više, za poslovne objekte i prostorije, umjesto, 0,42, 0,46 odsto, za stovarišta, skladišta i magacine umjesto 0,32, 0,34 odsto, garaže i pomoćne objekte, umjesto 0,15, 0,25 odsto i za podrume i garažna mjesta će umjesto dosadašnje stope od 0,10 odsto, plaćati 0,25 odsto.

Stopa naplate poreza za građevinsko zemljište je sa 0,45 skočila na 0,50 odsto, dok će za poljoprivredno iznositi 0,30 odsto, šumsko 0,29 i ostalo zemljište 0,25 odsto.

Niža poreska stopa je, kako se navodi, predviđena za ugostiteljski objekat, kategorije sa četiri zvjezdice i biće umanjena za 15 odsto, a za objekte sa više od četiri zvjezdice 40 odsto.

Centralna javna rasprava održaće se 11. novembra u 11 časova u KIC-u “Budo Tomović”.

Poreza oslobođene investicije u gradskim biznis zonama

Odlukom su iz oporezivanja izuzeti građevinski objekti izgrađeni na zemljištu Glavnog grada na teritoriji biznis zona, za period od pet godina od isteka godine u kojoj je dobijena građevinska dozvola, u skladu sa propisom Glavnog grada, kojim se utvrđuju biznis zone na području Glavnog grada. “Ovom odredbom se stimulativno utiče na privredna društva i preduzetnike koji posluju u okviru biznis zona, a sve u cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za poslovanje i zapošljavanje”, navodi se u odluci.

Boravišnu taksu umjesto 60 naplaćivaće 90 centi

Na javnoj raspravi je i odluka o izmjenama odluke o boravišnoj taksi, kojom je predviđeno povećanje boravišne takse sa 0,60 na 0, 90 eura. Obrađivači smatraju da je taj iznos realan, s obzirom na to da Podgorica "ima visoki stepen urbanizacije i da je po razvijenosti saobraćajne i komunalne infrastrukture ispred drugih turističkih mjesta u državi, da hoteli sa 3 i 4 zvjezdice dominiraju u smještajnim kapacitetima i da je Podgorici određen status turističkog mjesta "A" kategorije.

Bonus video: