Đurašković, Raičević i Canović podržali inicijativu gradonačelnice Sarajeva

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ranije je pozvala prijateljske i pobratimske gradove da podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

6974 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.04.2024. 20:59h

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola podržao je inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i Rezoluciju Ujedinjenih nacija o memorijalizaciji genocida u Srebrenici, navodi se u saopštenju koje je medijima dostavila Kancelarija za odnose sa javnošću u kabinetu gradonačelnika.

„Podrška Rezoluciji predstavlja znak posebnog poštovanja i žaljenja više od 8.000 stradalih u genocidu u Srebrenici i poruku mira, suživota i jednakog prava na život svih, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost,“ kazao je Đurašković.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ranije je pozvala prijateljske i pobratimske gradove da podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uputio je pismo podrške Gradu Sarajevo na inicijativu gradonačelnice Karić gradovima pobratimima.

"Pružam punu podršku nastojanjima pobratimskog Grada Sarajeva i gradonačelnice Karić da okupi široku koaliciju gradova regiona, Evrope i svijeta, koja će solidarno i otvoreno podržati usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici na predstojećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. To je civilizacijska i ljudska obaveza svih nas kako bi stvorili bolje društvo u kojem se takvo nešto više nikada ne može i ne smije ponoviti", naveo je Raičević, kako je saopštila Opština Bar.

Predsjednik opštine Plav Nihad Canović takođe je podržao inicijativu gradonačelnice Sarajeva.

"Podrška Rezoluciji šalje jasnu poruku da je naše opredjeljenje očuvanje mira, da pravda treba da bude zajednički princip oko kojeg će se okupiti naš region, da se sa posebnim poštovanjem ophodimo prema onima koji su zbog nemilih događaja iz prošlosti izgubili živote, te da samo ukoliko se istinski suočimo sa prošlošću možemo graditi bolju budućnost”, saopštio je Canović.

On je podsjetio da je podržao i inicijativu nevladinog sektora da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici, smatrajući to činom poštovanja prema nevino stradalim žrtvama, "ali i iskazivanjem opredjeljenja za izgradnju mira i skladnog suživota na našim prostorima."

„Iskreno podržavam inicijativu i nastojanje gradonačelnice Karić, koja poziva na mir, solidarnost i zajedništvo”, istakao je Canović.

Bonus video: