Šegrt: Ne prijeti nestašica ljekova zbog raskida ugovora sa privatnim apotekama

Šegrt je kazao da je uvidom u realno staje lagera Montefarma konstataovano da do kraja godine ima dovoljno količina, odgovarajući asortiman ljekova i dovoljno finansijskih sredstava
2 komentar(a)
ljekovi, tablete, Foto: Shutterstock
ljekovi, tablete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2015. 13:46h

Crnoj Gori ne prijeti nestašica ljekova zbog raskida ugovora sa privatnim apotekama, kazao je ministar zdravlja Budimir Šegrt, navodeći da je Montefarm u ponedjeljak raspisao tender za sve količine i vrste ljekova za narednu godinu.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Halil Duković, postavio je Šegrtu poslaničko pitanje da li Crnoj Gori prijeti nestašica ljekova zbog aktuelne situacije u vezi sa raskidom ugovora sa privatnim apotekama.

"Ne prijeti nikakva nestašica ljekova u Crnoj Gori, zbog isključenja privatnih apotekla da građanima izdaju ljekove“, odgovorio je Šegrt.

On je podsjetio da je ugovor sa privatnim apotekama bio sklopljen kao pilot projekat, i da je imao dva limita, od kojih je prvi bio vremenski, sa namjerom da traje do 31. decembra ove godine.

"I finansijski za količinu prometa od 3,6 miliona eura".

Šegrt je naveo da je ugovor koncipiran tako da se automatski zatvara kad se ispuni jedna od limita, u ovom slučaju finansijski.

Prema njegovim riječima, prateći mjesečnu potrošnju ljekova analize su pokazale da je promet preko privatnih apoteka u posljednja tri mjeeca bio svega 20 do 25 odsto prosječne potrošnje.

Šegrt je kazao da je uvidom u realno staje lagera Montefarma konstataovano da do kraja godine ima dovoljno količina, odgovarajući asortiman ljekova i dovoljno finansijskih sredstava.

"I zato sa velikom sigurnošuću možemo reći da će do kraja godine biti uredna snabdjevenost ljekovima", dodao je on.

Ministar je kazao da cijeni brigu vlasnika privatnih apoteka zbog nestašice ljekova, ako se zatvori ugovor sa njima.

"Njihovu brigu cijenim, iako nije utemeljena, ali me neke njihove konstatacije zbunjuju. Prosto je čudno kako do sada nisu brinuli o mogućim nestašicama u povelikom dijelu Crne Gore, gdje nema privatnih apoteka", ukazao je Šegrt.

On je rekao da nije čuo da su brinuli za građane iz Manastira Morača, Spuža, Ostrosa, Vladimira, Sutomora, Virpazara, Bijele, Risna, Petrovca, Petnjice, Murina, Andrijevice, Murina, Šavnika, Plužina i Žabljaka.

"Ali je brigu o ovim građanima vodio Montefarm i nestašica u ovom dijelu Crne Gore nije bilo.Može se postaviti pitanje da li je briga privatnih apoteka usmjerena prema zdravlju pacijenata ili prema prometu ljekova. Želim da vjeruje da ipak svi zajedno brinemo o zdravlju“, kazao je Šegrt.

On je poručio i vlasnicima privatnih apoteka i građanima da ne brinu, jer će Montefarm obezbijediti urednu snabdjevenost ljekovima do kraja godine.

Kada se govori o nestašicama, Šegrt je naveo, da je u ovom periodu bila najbolja snabdjevenost u protekle tri, četiri godine, „to su konstatacije građana, i učensika u ovom poslu ,a ne Ministarsta zdravlja, a mi joj se svakako pridružujemo“.

On je saopštio da je i u tom periodu bilo sporadičnih nestašica za pojedini lijek, nikako za grupe ljekova, što, dodao je, potvrđuje da ne postoji idealna snabdjevenost.

"Ima nešto što manjka nezavisno od države, već da to zavisi proizvođača".

"Kad se govori o tenderu, zbog kog je ovaj ugovor i bio sklopljen, da ne bi došli u istu grešku kao prošle godine, već je Montefarm juče raspisao tender za sve količine i vrste ljekoiva koji će biti potrebne za obezbjeđenje potreba građana za narednu godinu", ukazao je Šegrt.

On očekuje da će sva tenderska procedura biti završena u ovoj godini.

"I da ćemo od januara ući sa potpunom snabdjevenošću potrebnih ljekova za svu tekuću godinu", poručio je on.

Poslanik Demokratske partije socijalista Zoran Jelić pitao je Šegrta koje su aktvnosti preduzete u Kliničkom centru (KC) u cilju smanjenja listi čekanja na pojedinim klinikama.

Šegrt je rekao da su novi menadžment KC i zaposleni u toj ustanovi, sa ozbiljnim pristupom i uz novu organizaciju, uradili ogroman i kvalitetan posao u korist pacijenata.

"U poslednjih šest mjeseci u KC je pregledano više od sedam hiljada pacijenata, koji su bili na listama čekanja za određeni pregled ili neku vrstu medicinske procedure", kazao je on.

Prema riječima Šegrta, ta količina posla urađena je uz redovan rad svih klinika i uz dodatno angažovanje u okviru dopunskog rada.

"Obim i kvalitet tog rada potvrđuje činjenica da je i u dopunski rad bilo uključeno oko 200 medicinskih radnika i medicinskih saradnika u KC".

"Na listama čekanja gotovo svih klinika bilo je od 500 do hiljadu pacijenata koji su čekali više od osam do 11 mjeseci. Detaljnom analizom urađenog posla u ovih šest mjeseci došlo se do znanja da je značajan dio ovog posla mogao i trebalo da bude završen na sekundarnom nivou, odnosno na nivou opštinskih bolnica“, rekao je on.

Šegrt je kazao da je najveći broj listi čekanja ugašen i zatvoren i da se na najvećem broju klinika u KC u ovom momentu ne čeka na prvi pregled ili neku vrstu medicinske procedure duže od mjesec dana.

To se, kako je kazao ministar, smatra redovnim radnim procesom u sistemu zdravstva. Šegrt je poručio da su tom rezultatu doprinijele i privatne zdravstvene ustanove.

Bonus video: