Lučka uprava Crne Gore radi nezakonito

Uredba o organizaciji i radu državne uprave propisuje da Lučka uprava može biti u svojevrsnom konfliktu interesa
77 pregleda 5 komentar(a)
Lučka uprava, Foto: D. KRIVOKAPIĆ
Lučka uprava, Foto: D. KRIVOKAPIĆ
Ažurirano: 02.11.2015. 20:04h

Vlada Crne Gore priznala je da odredbe Uredbe o organizaciji i radu državne uprave koje se odnose na Lučku upravu Crne Gore, nijesu u saglasnosti sa Zakonom o lukama, a time i Ustavom.

Ipak, odgovarajući na inicijativu preduzeća „Luka Kotor“ koje je pred Ustavnim sudom pokrenulo postupak ocjene ustavnosti sporne Uredbe, Vlada je preporučila najvećoj pravnoj instanci u državi da „zastane sa postupkom“ i ne proglasi je neustavnom.

Naime, Uredba o organizaciji i radu državne uprave propisuje da Lučka uprava Crne Gore koja je organ Ministarstva saobraćaja i pomorstva, može biti u svojevrsnom konfliktu interesa jer u članu 18 stav 2, navodi se da Lučka uprava „vrši nadzor nad korišćenjem luka, pružanje lučkih usluga i obavljanje ostalih djelatnosti u lukama.“ Na taj način se u praksi, organu državne uprave koji treba da vrši isključivo nadzor nad obavljanjem lučkih djelatnosti od strane koncesionara, istovremeno omogućava da i sam može obavljati tu vrstu privredne djelatnosti. Priznajući da sporni član Uredbe „nije u potpunosti u saglasnosti sa Zakonom o lukama“, Vlada je 8. oktobra usvojila zaključak u kome stoji da je „prilikom pripreme ovog podzakonskog akta očito napravljena tehnička greška.... zbog koje se može pogrešno zaključiti da je u nadležnosti Lučke uprave, pored nadzorne funkcije, i obavljanje drugih djelatnosti u luci“.

„Budući da je u toku priprema predloga izmjena i dopuna Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, Vlada ukazuje da će se tim predlogom otkloniti navedena tehnička greška. Shodno navedenom, saglasno članu 62 Zakona o Ustavnom sudu, Vlada predlaže da prije donošenja odluke o ustavnosti i zakonitosti ove odredbe... Ustavni sud zastane sa postupkom“, piše u zaključcima koje potpisuje generalni sekretar Vlade Žarko Šturanović.

Inače, sporne odredbe temelj su na kojima Lučka uprava, pored ostaloga, može raznim privrednim subjektima povjeravati djelatnost pilotaže i tegljenja brodova i u akvatorijumima luka koje su već prethodno dobile druge koncesionare. To je već ljetos dovelo do nekoliko sporova između pojedinih pilotskih službi u Bokokotorskom zalivu, posebno prilikom pilotaže velikih kruzera koji uplovljavaju u Kotor, pa je ishod postupka pred Ustavnim sudom koji je pokrenulo državno preduzeće „Luka Kotor“ od velike važnosti kako će se ubuduće raspoređivati ti finansijski vrlo unosni poslovi.

Bonus video: