Projekat za sigurniju plovidbu i čistije more

„Kada govorimo o zaštiti mora od zagađenja sa brodova posebno je važna izrada Studije procjene rizika, izrada Mape osjetljivih područja, priprema tenderske dokumentacije za nabavku opreme za hitno reagovanje kao i obuka ljudstva za rukovanje opremom za hitno reagovanje"
0 komentar(a)
Porto Montenegro, nafta, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, nafta, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.10.2015. 17:31h

Sistem za nadzor, informisanje i upravljanje pomorskim saobraćajem (VTMIS) i hitne intervencije usljed iznenadnog zagađenja mora sa plovila, predstavljen je danas u Baru.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Uprava pomorske sigurnosti predstavili su projekat VTMIS, finansiran u sklopu IPA 2011.

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, kazao je da su glavni ciljevi Projekta poboljšanje stepena sigurnosti plovidbe i zaštite mora od zagađenja sa brodova u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Crne Gore.

On je rekao da je u vezi sa poboljšanjem stepena sigurnosti plovidbe, cilj bio izraditi VTS-VTMIS studiju, pripremiti tendersku dokumentacije za nabavku opreme kao i obuka ljudstva za rukovanje opremom.

„Kada govorimo o zaštiti mora od zagađenja sa brodova posebno je važna izrada Studije procjene rizika, izrada Mape osjetljivih područja, priprema tenderske dokumentacije za nabavku opreme za hitno reagovanje kao i obuka ljudstva za rukovanje opremom za hitno reagovanje", dodao je Brajović.

On je naveo da je ukupna vrijednost EU IPA 2011 Programa iznosi 3,5 miliona EUR, od čega 2,8 miliona predstavlja iznos koji finansira Evropska Unija, a da je 700 hiljada EUR nacionalna kontribucija države.

Učesnici skupa imali su prilike da se sa kompletnim sistemom upoznaju i na Obalnoj radio stanici.

Bonus video: