Mještani ponovo prijete blokadom deponije na Ublima

"Vatrogasci su nešto uspjeli ugasiti pjenom, ali nešto ne. Onda se čekala velika kiša, koja nije uspjela ugasiti požari. I dan danas je ovdje pakao. Smrad je nesnosan, posebno u jutarnjim i večernjim satima”
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2015. 15:32h

Požar na privremenoj deponiji Tisove grede gori od 3. oktobra i još nije ugašen.

"Ukoliko ne ugase dim, mi ćemo izvršiti blokadu puta i onemogućiti prolaz kamionima Čistoće", poručio je predsjednik MZ Ubli Goran Vukićević.

"Vatrogasci su nešto uspjeli ugasiti pjenom, ali nešto ne. Onda se čekala velika kiša, koja nije uspjela ugasiti požari. I dan danas je ovdje pakao. Smrad je nesnosan, posebno u jutarnjim i večernjim satima”, upozorava on, ističući da se "u selu više ne može živjeti".

"Taman kada smo počeli da oživljavamo ovo selo: imamo tri farme koza i ovaca, jednu farmu kokošaka i mnogo zemlje koja se obrađuje, izgleda kao da hoće namjerno da nas unište”, kaže Vukićević, podsjećajući da su lani, od prethodne vlasti, dobili obećanje da će do 1. januara 2015. nova deponija Duboki do biti stavljena u funkciju.

Seljani su se obraćali direktoru Čistoće, a Opštini nisu, jer u lokalnoj upravi "dobro znaju situaciju, a ništa ne rade da bi se ona riješila".

Tvrde i da je do nadležnih "gotovo nemoguće doći".

Upozoravaju da na deponiji postoji nadzorni organi da svakih sedam dana Komunalna inspekcija treba da je obiđe, ali da oni to ne rade.

Ilija Peulić, koordinator Komunalne policije, tvrdi da je situacija sa smetlištem stabilna i "da je ostalo oko desetak odsto opožarenog dijela, a ostale je sve sanirano i ugašeno", uvjeren da "će se i tih deset odsto vrlo brzo riješiti".

"Ne može se ugasiti deponija za pet dana, jer je riječ o procesu koji je sada doveden do kraja", kazao je Peulić.

Mještani Ubala su u martu 2013. godine i godinu ranije blokirali prilaz deponiji tvrdeći da se na deponiju istovaruje opasan otpad.

Deponija na Ublima, čije su dvije trećine sanirane, trebalo bi da bude zatvorena kada profunkcioniše nova u Dubokom dolu za koju je urađen projekat. Do septembra bi trebalo da bude izdata i građevinska dozvola nakon čega se očekuje početak obezbjeđivanja sredstava.

Gradnja nove deponije Duboki do koja je od grada udaljena 23 kilometra i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.059 metara u planinskom masivu Orjena trebalo bi da počne do kraja godine.

Ukupna vrijednost investicije je oko 6,59 miliona eura. O tih sredstava za samu deponiju predviđeno je ulaganje od oko 2,75 miliona, za opremu oko 2,2 miliona eura i ostatak za vodovodnu, kanalizacionu, elektro i putnu mrežu.

Galerija

Bonus video: