Bečići: Goste i mještane guši smrad mulja

Iz preduzeća su revizorima saopštili da je deponija privremeno rješenje i da nije velikog kapaciteta, što znači da će za par mjeseci imati isti problem
161 pregleda 3 komentar(a)
Vještica, Foto: Vuk Lajović
Vještica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.10.2015. 20:39h

Bečićki hotelijeri pozvali su Opštinu Budva da hitno riješi problem odlaganja mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Vještica, jer se gosti, kako tvrde, uporno žale na nesnosni smrad koji se širi cijelim naseljem.

Na privremenoj deponiji, tik uz postrojenje, lagerovano je 1.500 tona mulja, a mještani Vještice, Ivanovića i Boreta mjesecima apeluju da im je egzistencija ugrožena zbog tog problema.

„Upoznat sam sa tom problematikom, primio sam i delegaciju mještana Bečića i imao više razgovora sa hotelijerima. Imao sam razgovore u resornom ministarstvu u Podgorici i preduzimaju se konkretne akcije. Nadam se da će te ackije uroditi plodom i nadam se da će ubrzo stići saglasnosti Ekološke inspekcije, nakon čega će početi sa uklanjanjem otpadnog mulja”, kazao je gradonačelnik Budve Srđa Popović.

On je rekao da se nada da će aktivnosti koje sada sprovode dovesti do trajnog rješavanja takozvane ekološke crne tačke.

“Sa time sam upoznao mještane i hotelijere, a isto tako mislim da ćemo donijeti zaključak na lokalnom parlamentu zakazanom za četvrtak“, kazao je Popović.

O problemu odlaganja mulja pisala je i Državna revizorska institucija u Izvještaju o reviziji završnog računa Opštine Budva za 2014.

U tom dokumentu navode da su iz preduzeća koje gradi postrojenje saopštili da su 29. maja dobili upotrebnu dozvolu za skladištenje mulja u sklopu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva.

“Preduzeće je naglasilo, da je ovo privremeno rješenje i da deponija nije velikog kapaciteta, što znači da će za par mjeseci imati isti problem, ako se mulj ne bude odvozio sa deponije”, piše u Izvještaju revizora.

Postrojenje u Vještici, koje je oktobra prošle godine svečano otvorio premijer Milo Đukanović, od početka je dovelo do brojnih problema - od neriješenog pitanja odlaganja otpadnog mulja, do toga da Opština ne uspijeva da vraća kreditne obaveze.

Vratiće 97,6 miliona kredita, od čega je trećina kamata, do 2034. godine

Iako se Opština zadužila 58 miliona za izgradnju postrojenja, taj iznos će biti dupliran, što je i pokazao izvještaj DRI.

“Obaveza Opštine Budva po osnovu otplate kredita je 97.660.702,62 eura i to glavnica 65.597.281,60€ i kamata – 32.063.421,01 euro. Otplatu kredita Opština Budva će vršiti do 2034. godine, u periodu od 20 godina. Ukupan dug po Planu otplate na dan 31.12.2014. godine iznosi 121.242.541,21”, piše u Izvještaju. Do sada je u realizaciju projekta potrošeno 42 miliona eura.

Lokalna opozicija konstantno tvrdi da su u tom poslu učinjene mnoge neregularnosti, što iz lokalne uprave negiraju i tvrde da je cijeli posao urađen u skladu sa zakonom.

Bonus video: