Kartica ugašena nakon pušenja o trošku države

Navodno, nije postojalo ovlašćeno lice koje je raspolagalo karticom, već su je koristili svi u Ministarstvu poljoprivrede
60 komentar(a)
Petar Ivanović
Petar Ivanović
Ažurirano: 30.10.2015. 06:19h

Platna kartica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ugašena je nakon što je s njom plaćeno 48 eura za 10 kutija cigarilosa.

To se vidi iz izvoda sa te platne kartice, u koju su “Vijesti” imale uvid, što je potvrđeno i iz resora Petra Ivanovića.

Zašto je kartica ugašena, ako je, kako tvrdi Ivanović, legalno korišćena, “Vijestima” juče nije objašnjeno u Ministarstvu.

U tom resoru tvrde da ne postoji ovlašćeno lice koje je raspolagalo karticom, već da su je, po potrebi, koristili svi službenici.

U izvodima se ne pominju imena službenika.

Novinarka “ Vijesti” u junu je podnijela zahtjev ministarstvima poljoprivrede i finansija da odgovore ko je raspolagao platnom karticom i dostave izvode za nju za januar, februar, mart, april i maj 2015. godine.

Zahtjev je podnijet nakon što je Ivanović tri mjeseca odbijao da odgovori ko je 28. marta zloupotrijebio platnu karticu za gorivo.

Nakon što pomenuta ministarstva nijesu odgovorila na pitanja, “Vijesti” su Agenciji za slobodan pristup informacijama podnijele žalbu i ona je usvojena.

Pokušavajući da izbjegnu odgovore, ministarstva su čak obmanula Agenciju, navodeći da zahtjeve nijesu ni dobili i da zbog toga nijesu mogli ni da odgovore.

Ministarstvo poljoprivrede tek juče je dozvolilo “Vijestima” uvid u informaciju ko koristi platnu karticu, postupivši po rješenju Agencije nakon više od četiri od podnošenja zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

Ivanović već sedam mjeseci odbija da odgovori ko je zloupotrijebio karticu.

On je ljetos kazao da službenik nije sankcionisan zato što država, navodno, nije oštećena za iznos od 48 eura, jer su pare vraćene u budžet.

Iza svega se, tvrdi ministar, krije simpatična, emotivna priča...

Kupovane i vlažne maramice, čokolade, dopune za telefon...

Platnom karticom za gorivo često su kupovane elektronske dopune za telefone, vlažne maramice, čokolade i slično.

Iz izvoda sa “Jugopetrolove” pumpe vidi se da je pomenuto trgovano od početka 2014. do marta 2015. Posljednja kupovina je obavljena 28.marta, u jutarnjim časovima, kada je kupljeno deset kutija cigarilosa “toscanello aroma caffe”, za koje je potrošeno 48 eura. U Ministarstvu je “Vijestima” objašnjeno da je ta kartica korišćena za potrebe službenih putovanja, ali je ostalo nejasno da li su čokolade, vlažne maramice i cigarilosi neophodni za put.

Bonus video: