Pušenje o trošku države: Ko je sve koristio karticu znaće se danas

Nakon više od četiri mjeseca od podnošenja zahtjeva za slobodan pristup informacijama, u resoru Petra Ivanovića postupili su po rješenju Agencije
21 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2015. 06:58h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dozvolilo je “Vijestima” uvid u informaciju ko koristi platnu karticu tog resora, kojom je prije sedam mjeseci plaćeno 10 kutija cigarilosa.

Nakon više od četiri mjeseca od podnošenja zahtjeva za slobodan pristup informacijama, u resoru Petra Ivanovića postupili su po rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka, donesenim još 27. avgusta.

“Postupajući po rješenju Agencije... kojim je naloženo da se donese rješenje u vezi sa zahtjevom...pozivamo vas da ostvarite pristup traženim informacijama na osnovu podnijetog zahtjeva”, piše u obavještenju iz Ministarstva koje je potpisao Ivanović.

“Vijesti” bi danas trebalo da izvrše neposredan uvid u tražene informacije.

Novinarka “ Vijesti” je u junu podnijela zahtjev ministarstvima poljoprivrede i finansija da odgovore ko je raspolagao platnom karticom i dostave izvode za nju za januar, februar, mart, april i maj 2015.

To je uradila nakon što je Ivanović tri mjeseca odbijao da odgovori ko je 28. marta zloupotrijebio platnu karticu za gorivo.

Nakon što pomenuta ministarstva nijesu odgovorila na pitanja, “Vijesti” su Agenciji za slobodan pristup informacijama podnijele žalbu i ona je usvojena.

Pokušavajući da izbjegnu odgovore, ministarstva su čak obmanula Agenciju, navodeći da zahtjeve nijesu ni dobili i da zbog toga nijesu mogli ni da odgovore.

Agencija za slobodan pristup informacijama naložila je ministarstvima poljoprivrede i finansija prije nekoliko mjeseci da odgovore na pitanja “Vijesti”.

Iz Ministarstva finansija je nedavno odgovoreno da ne posjeduju te informacije, a zahtjev su proslijedili Ministarstvu poljoprivrede.

Iz Ministarstva poljoprivrede je tek sada stigao odgovor, nakon što im je Agencija ostavila rok od pet dana da se izjasne o zahtjevu “Vijesti”.

Zbog nepostupanja po rješenju Agencije, predviđene su kazne od 500 do 20.000 eura.

Ivanović već sedam mjeseci ne odgovara ko je zloupotrijebio karticu tog resora, kupivši 10 kutija cigarilosa “Toscanello aroma caffe”, koje koštaju po 4,8 eura. On je ljetos nagovijestio da službenik nije sankcionisan jer, kako je kazao, država nije oštećena za iznos od 48 eura. Iza svega se, tvrdi ministar, krije simpatična, emotivna priča...

Bonus video: