Program stipendiranja doktoranata i postdoktoranata višestruko značajan

Savjet je pohvalio ovogodišnji festival Otvoreni Dani nauke ocjenivši ga najuspješnijim do sada, kako po kvalitetu i brojnosti sadržaja, tako i po broju posjetilaca
1 komentar(a)
Treća sjednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost, Foto: Ministarstvo nauke
Treća sjednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 28.10.2015. 21:04h

Program stipendiranja doktoranata i postdoktoranata višestruko je značajan, posebno u domenu stvaranja novog nukleusa znanja koji će u svakom smislu biti dragocjen naučnom sistemu Crne Gore, ocijenio je Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost.

Treća sjednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost održana je danas u Institutu za biologiju mora u Kotoru.

Ministarka nauke Sanja Vlahović članove Savjeta upoznala je sa nedavnom posjetom Briselu i Luksemburgu i ishodima važnih sastanaka sa novim komesarom za nauku i istraživanje EU Karlosom Moedasom, zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Sorinom Dukarom i državnim sekretarom za visoko obrazovanje i naučna istraživanja Luksemburga Markom Hansenom.

„Ova posjeta od strane Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost ocijenjena kao jako značajna u ovom momentu, posebno imajući u vidu pozitivne komentare od strane novog komesara za nauku i izuzetno dobre ocjene do sada učinjenog u oblasti nauke i istraživanja u Crnoj Gori“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, program stipendiranja doktoranata i postdoktoranata od strane Savjeta ocijenjen je kao višestruko značajan, posebno u domenu stvaranja novog nukleusa znanja koji će u svakom smislu biti dragocjen naučnom sistemu Crne Gore.

Savjet se usaglasio da se na taj način stvaraju mreže i kontakti na stranim univerzitetima i naučnim institucijama uz pomoć kojih Crna Gora sjutra u naučnom i istraživačkom smislu može biti samo jača i bolje pozicionirana u širim okvirima.

Savjet je pohvalio ovogodišnji festival Otvoreni Dani nauke ocjenivši ga najuspješnijim do sada, kako po kvalitetu i brojnosti sadržaja, tako i po broju posjetilaca.

Savjet je formirao Radnu grupu za izradu Strategije inovacija sa Akcionim planom (2016-2020), Radnu grupu za izradu Studije o potrebi zapošljavanja doktora nauka u naučno-istraživačkim ustanovama i privredi i Radnu grupu za izradu Programa za sufinansiranje kandidata na doktorskim studijama na univerzitetima u Crnoj Gori.

Bonus video: