Šegrt: Nema bojazni od nestašice ljekova

Ministar je pojasnio da su, da u narednu godinu ne bi ušli sa istim problemima kao što je to bilo ove godine, sa Ministarstvom finansija definisali finansijski iznos i Montefarmu dali saglasnost da može raspisati tender za nabavku ljekova za sledeću godinu već u narednih deset dana
62 pregleda 1 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.10.2015. 17:55h

Montefarm je sposoban da obezbijedi uredno snabdijevanje ljekovima za sve osiguranike u Crnoj Gori i nema bojazni da će do kraja godine biti značajnijih nestašica ljekova, poručio je ministar zdravlja Budimir Šegrt.

"Vijesti" su objavili da će privatne apoteke izdavati ljekove na recept do 26. novembra, a da su, nakon što država raskine ugovor sa njima, moguće i nestašice. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje saopštili su da je stav Ministarstva bio da se raskinu ugovori.

Ministar je pojasnio da su, da u narednu godinu ne bi ušli sa istim problemima kao što je to bilo ove godine, sa Ministarstvom finansija definisali finansijski iznos i Montefarmu dali saglasnost da može raspisati tender za nabavku ljekova za sledeću godinu već u narednih deset dana.

„Očekujemo da će se do polovine decembra tender zatvoriti i da će svi dobavljači biti poznati, kao i sve količine, i da ćemo startovati sa potpunom snabdjevenošću za 2016. godinu“, rekao je Šegrt agenciji MINA.

On je rekao da su vidjeli koje su količine na lageru Montefarma, raspoloživ novac do kraja godine, koji je bio trend potrošnje, dodajući da su Fond i Montefarm uradili projekciju i podnijeli izvještaj koji se poklopio u svakoj cifri – da nema nikakve bojazni da će biti bilo kakvih značajnijih nestašica.

„I da je Montefarm potpuno sposoban da obezbijedi uredno snabdijevanje tržišta Crne Gore za sve osiguranike i to je jedina i prava istina po ovom pitanju“, poručio je Šegrt.

On je podsjetio da je ugovor sa 107 privatnih apoteka sklopljen u martu, kao pilot projekat, i da je bilo predviđeno da traje najduže do 31. decembra.

„To je ugovor koji je vremenski bio limitiran, kao i finansijski, jer su Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstvo opredijelili da se kroz taj ugovor realizuje 3,6 miliona eura sa privatnim apotekama“, kazao je Šegrt.

Prema njegovim riječima, taj ugovor je imao vremenske limite, a limiti su bili zamišljeni da se ograniči potrošnja ljekova u privatnim apotekama, da bi vremenski limit trajao koliko je predviđeno, a da se ne bi prekoračila suma od 3,6 miliona eura.

On je kazao da je potreba Vlade da sugeriše Ministarstvu da se takav ugovor napravi bila zato što je u januaru, februaru i martu ove godine bila ogromna nestašica ljekova na tržištu, a razlog nestašice je da je organizovanost u prošloj godini Ministarstva, Fonda i Montefarma bila takva da su raspisali tender za ljekove za 2015. neposredno posle Nove godine.

„I imate veliki tender i ta realizacija tendera zahtjeva najmanje dva do tri mjeseca. I raspišete ugovor početkom godine i normalno da za prva tri mjeseca imate ogromne poremećaje, treba da počnete novu godinu sa obezbjeđenim ljekovima, a vi tek raspisujete tender“, kazao je Šegrt.

Prema njegovim riječima, da bi se izašlo iz tog problema, Vlada je iz nužde prihvatila, u korist pacijenata i građana, da se prevaziđe nestašica i da se kroz ugovor apoteka to tako završi.

„Taj je ugovor doprinio da se konsoliduje relativno brzo stanje na tržištu i tokom ostalih mjeseci snabdjevenost je bila pristojna i ponajbolja u posljednje tri ili četiri godine. Ipak je povremeno bilo nestašica, znači da nema idealne snabdjevenosti“, rekao je on.

Šegrt je kazao da su, da u narednu godinu ne bi ušli sa istim problemom, zajedno sa Ministarstvom finansija definisali koji je finansijski iznos i Montefarmu dali saglasnost da može raspisati već u narednih deset dana tender za nabavku ljekova za sledeću godinu.

Kako je pojasnio, potrebe za novim ugovorom sa apotekama neće biti.

Šegrt je precizirao da je i Fond potpisnik ugovora i da je odgovoran za njegovu realizacij.

„Da je Fond produžio ugovor postavilo bi se pitanje odakle mu pare, ima li pravo na to. Nema, jer nema obezbijeđena sredstva. I to je razlog zašto je Fond morao, bez obzira na sugestiju Ministarstva, da zaključi ugovor“, pojasnio je Šegrt.

On je naglaiso da su privatne apoteke ispunile sve ugovorene obaveze i korektno odradile posao koji se od njih tražio.

Šegrt je kazao da su od 3,6 miliona eura, privatne apoteke zaračunale oko 900 hiljada eura na osnovu svoje marže i svojih usluga, opravdano i zakonito. „Manjak ljekova na tržištu se ne rješava brojem apoteka, nego nabavkom novih količina ljekova“.

„Da su ljekove privatne apoteke realizovale u iznosu od 3,6 miliona eura, i ta sredstva dale Montefarmu, ovih 900 hiljada eura bi ostalo u državnom zdravstvenom sistemu, jer Fond finansira funksionisanje Montefarma. Znači 900 hiljada eura bi bilo više za funkcionisanje Montefarma, a 900 hiljada eura je manje sredstava u budžetu samo zbog tog ugovora“, rekao je on.

Šegrt je naveo da, suštinski, uz poštovanje da su apoteke odradile sve kako treba, to je trošak koji ubuduće ne treba da se daje drugima, nego ga treba sačuvati za bolju snabdjevenost Montefarma.

„Prilikom zaključivanja ugovora, nije nam namjera da se po svaku cijenu zaključi ugovor sa privatnim apotekama, a sjutri dan se izazove nestašica ljekova na tržištu. To bi samo ludi mogao da uradi“, poručio je ministar.

Bonus video: