Bošković: Planiramo do kraja 2017. izgradnju sedam novih vrtića

Perks je kazao da se oko 85 odsto razvoja mozga dešava do pete godine, a da podaci za 2014. pokazuju da je u Crnoj Gori bilo oko 22 hiljade djece uzrasta tri do šest godina
9 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 27.10.2015. 16:30h

Razvoj socijalnih i emocionalnih vještina ima više šansi za ostvarenje ako se veoma rano počne rješavati, ocijenjeno je na konferenciji „Kvalitetno obrazovanje – kvalitet, inkluzija i inovacije – temelji budućnosti“.

Ministar prosvjete Predrag Bošković kazao je, na otvaranju konferencije, da je predškolsko obrazovanje jedan od prioriteta u procesu obrazovanja, i da se poseban akcenat stavlja na rješavanje problema vezanih za nedostatak kapaciteta.

"Ministarstvo je planiralo da do kraja 2017. godine izgradi sedam novih vrtića u Crnoj Gori - četiri u Podgorici i po jedan u Baru, Ulcinju i Pljevljima kao i da će se u saradnji sa opštinama otvarati objekti koji će biti namijenjeni preškolskom obrazovanju", kazao je Bošković.

On je istakao da sve više djece predškolskog uzrasta pohađa vrtiće, o čemu govori podatak da je u školskoj 2010/2011. bilo 13 hiljada djece u predškolskom obrazovanju, dok ih je prošle godine bilo 16 hiljada, što predstavlja značajno povećanje.

Šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks, kazao je da razvoj socijalnih i emocionalnih vještina ima više šansi za ostvarenje ako se veoma rano počne rješavati, na predškolskom nivou i do uzrasta od pet godina, kada je mozak djeteta najaktivniji.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, kazao da se oko 85 odsto razvoja mozga dešava do pete godine, a da podaci za 2014. godinu pokazuju da je u Crnoj Gori bilo oko 22 hiljade djece uzrasta tri do šest godina.

"Oko 52 odsto njih su upisani u predškolske ustanove, ali ih svega 40 odsto zaista pohađa", rekao je Perks.

On je ocijenio da je Vlada Crne Gore sa pravom prepoznala potrebu za hitnim povećanjem obuhvata.

"Mjesecima aktivno radimo na tom cilju, i osmislili smo dugoročna rješenja koja uključuju uvođenje besplatnog trosatnog pripremnog predškolskog programa, kojim će se fazno, u periodu od pet godina, obuhvatiti sva djeca uzrasta tri do šest godina," zaključio je Perks.

Bonus video: