Oglašeno preko 9.000 mjesta za Program stručnog osposobljavanja

Poslodavci su najviše interesovanja pokazali za oblasti: ekonomije gdje je prijavljeno 2.422 mjesta, prava 925 mjesta, turizma i hotelijerstva 554 mjesta i IT gdje je oglašeno 532 mjesta
59 pregleda 0 komentar(a)
Mubera Kurpejović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Mubera Kurpejović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 27.10.2015. 20:47h

Na konkurs za učešće poslodavaca u Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem oglašeno je 9.014 mjesta za buduće korisnike, što je preko 2.000 mjesta više nego prethodne godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Najviše oglašenih mjesta je u Podgorici 3.869, potom Beranama 636, Nikšiću 633, Baru 447 i Herceg Novom 421 mjesto.

Poslodavci su najviše interesovanja pokazali za oblasti: ekonomije gdje je prijavljeno 2.422 mjesta, prava 925 mjesta, turizma i hotelijerstva 554 mjesta i IT gdje je oglašeno 532 mjesta.

Osobe sa stečenim visokim obrazovanjem koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i koje nemaju radnog iskustva u određenom nivou obrazovanja, a na današnji dan ih je preko 4.000, od juče imaju mogućnost da se prijave za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem. Prijave se podnose preko portala e-uprave, na kojem su objavljena i uputstva za prijavu.

Prijava za učešće lica sa stečenim visokim obrazovanjem u Programu stručnog osposobljavanja trajaće do 26. novembra 2015. godine, a pravo na stručno osposobljavanje imaju osobe sa stečenim visokim obrazovanjem koje nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama, odnosno osnovnim i srednjim školama, mogu se prijaviti samo visokoškolci koji su završili studije obima 240 kredita u trajanju od četiri godine u skladu sa propisima.

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem Vlada Crne Gore realizuje već četvrtu godinu s ciljem da se mladima koji su završili fakultete olakša prelazak iz svijeta obrazovanja u svijet rada. Na ovaj način im se pruža i mogućnost da steknu nova znanja, vještine i kompetencije koje će im omogućiti konkurentnost na tržištu rada.

U realizaciju Programa pored Ministarstva prosvjete uključeni su Ministarstvo za informaciono društvo, Zavod za zapošljavanje Crne Gore i Uprava za kadrove.

Bonus video: