Pljevlja: Stare obilaze samo geronto domaćice

Smetnje sa kretanjem prijavila su 2.562 stanovnika, loše čuje njih 680, ili 2,2 odsto, a 1.148, ili 3,7 procenata, ima problem sa vidom
356 pregleda 0 komentar(a)
geronto domaćice, Foto: Vijesti
geronto domaćice, Foto: Vijesti
Ažurirano: 25.10.2015. 13:41h

Svaki sedmi stanovnik Opštine Pljevlja ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, podaci su Monstata.

Od 30.786 stanovnika, njih 4.467 tvrdi da ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti što čini 14,5 odsto ukupnog stanovništava i za tri odsto je veći od državnog.

Smetnje sa kretanjem prijavilo je 2.562, odnosno 8,3 odsto stanovnika. Problem sa sluhom ima 680 ili 2,2 odsto a 1.148 ili 3,7 odsto stanovnika ima problem sa vidom.

Problem sa pamćenjem, koncentracijom i sporazumijevanjem ima 436 stanovnika najsjevernijeg crnogorskog grada, a 1.395, odnosno 4,5 odsto “ostale smetnje”...

Najveći broj osoba koje imaju smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (3.916), u starosnoj su grupi od pedeset i više godina.

Probleme sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti ima 41 Pljevljak mlađi od 15 godina, 80 njih je u kategoriji od 15 do 29 godina i 416 od kategoriji od 29 do 49 godina.

Najveći broj osoba koje imaju smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (3.916), u starosnoj su grupi od pedeset i više godina

Kako bi pomogli starijim sugrađanima, Opština Pljevlja prije nekoliko godina pokrenula je Projekat brige o starim osobama koji je dao dobre rezultate.

Sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Mersudin Halilović, kazao je da će se zalagati da se taj projekat nastavi kako bi pomogli starim osobama u obavljanju svakodnevnih obaveza.

“Samoća je teška, mnogima niko ne otvara vrata osim naših gerontodomaćica”, kaže Halilović.

Projekat je počeo kao javni rad Zavoda za zapošljavanje a potom se u njegovu realizaciju uključila i Opština. Zavod za zapošljavanje obezbjeđuje plate za dvije gerontodomaćice za pet mjeseci a ostale troškove snosi opština. Ove godine za projekat je opredijeljeno 63.000 eura.

Od početka projekta uposleno je 12 gerontodomaćica koje trenutno vode brigu o 81 starom licu.

Gerontodomaćice pružaju pomoć korisnicima u obezbjeđivanju optimalnih uslova stanovanja, u održavanju lične higijene, obezbjeđivanju hrane u dogovoru sa korisnicima, briga o zdravstvenom stanju korisnika, obavljanju administrativnih poslova kao i pomoć pri aktivnostima za zadovoljenje kreativnih, socijalnih, kulturno-zabavnih i religioznih potreba.

Gerontodomaćice rade u paru i dnevno obiđu tri ili četiri korisnika, u zavisnosti od toga da li se radi o bračnom paru.

Samostalna savjetnica za brigu o starima i socijalna pitanja Danijela Anđelić kazala je da ima prostora za uključivanje novih korisnika.

Svi zainteresovani mogu dostaviti zahtjev Građanskom birou.

Uslov je da je korisnik stariji od 65 godina, bez obzira na imovinsko stanje, da je pokretan i da nema psihičkih problema.

Plata solidna, ide i staž, ali status njegovateljica i dalje nije riješen

Vera Šljukić jedna je od geronto domaćica koja pet dana u sedmici obilazi najstarije Pljevljake. Po struci je učiteljica, ali je nakon što je ostala bez posla poslije 22 godine rada, odlučila da radi kao gerontodomaćica.

“Ni u jednom momentu se ne žalim na ovaj posao. Vrijeme je takvo da čovjek ne može da bira i mora da bude zadovoljan onim što ima. Plata je solidna, ide nam staž, imamo osiguranje, ali nam je status i dalje neriješen. Projekat se sprovodi tokom cijele godine, ali svaka nova godina za nas je stres, da li će biti projekta u narednoj godini i hoće li biti sredstava”, rekla je Šljukić.

Bonus video: