Recept uskoro neće važiti kod privatnika

Dobro upućeni izvor rekao je da se ušlo u proceduru raskida ugovora, koja će trajati pet sedmica
73 pregleda 8 komentar(a)
apoteka, privatna apoteka, Foto: Boris Pejović
apoteka, privatna apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2015. 06:51h

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore odlučio je da raskine ugovore sa privatnim apotekama i na taj način onemogući građanima da ljekove i ubuduće podižu na recept kod privatnika.

“Vijestima” je nekoliko izvora potrdilo da je to odlučeno na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Fonda.

Glavni razlog za tu mjeru, kako saznaju “Vijesti“, je nedostatak novca za potrebe zdravstva, odnosno da je privatnicima već plaćen predviđeni iznos za 2015.

Dobro upućeni izvor rekao je da se ušlo u proceduru raskida ugovora, koja će trajati pet sedmica.

Direktor Fonda Kenan Hrapović juče popodne nije mogao da saopšti detalje odluke, pravdajući se da je prezauzet.

Direktna posljedica ove odluke Fonda mogla bi da dovede do nove nestašice ljekova i već viđenih redova pred državnim apotekama. Nakon raskida ugovora sa privatnicima, osiguranici će moći da ljekove uz recept podižu isključivo na šalterima 45 državnih apotekata koje su u vlasništvu“Montefarma”. U Crnoj Gori ima ukupno 180 privatnih apoteka, od kojih je 108 potpisalo ugovor o izdavanju ljekova na recept.

Projekat “Sa receptom i u privatne apoteke” počeo je u martu ove godine.

U Andrijevici, Gusinju, Petnjici, Šavniku, Žabljaku i Plužinama nije bilo privatnika zainteresovanih za izdavanje ljekova na recept. Građani su se tada žalili da privatnici ne žele da im izdaju ljekove besplatno, ali da mogu da ih kupe kod njih.

Takođe, bilo je primjedbi da su im privatnici nudili medikamente istog sastava, ali različitih naziva od onih na receptima.

Iz Fonda su u više navrata saopštili da će raskinuti ugovore sa privatnim apotekama, ukoliko osiguranici budu na bilo koji način uskraćeni za ljekove.

Hrapović je u maju ove godine izjavio da je projekat "Sa receptom i u privatne apoteke" uspio i da su ljekovi dostupniji građanima. On je tada kazao da od Nove godine očekuju veći broj apoteka koji će se uključiti u projekat.

Naglasio je da je za samo četiri mjeseca u svim apotekama realizovano preko milion recepata vrijednosti od 6.962.250 eura.

Bonus video: