Mjesec borbe protiv raka dojke, a mamograf ne radi

Jedini mamograf u podgoričkom Domu zdravlja mjesec dana u kvaru, čeka se nabavka novog
117 pregleda 8 komentar(a)
Dom zdravlja, Stari aerodrom, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dom zdravlja, Stari aerodrom, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.10.2015. 05:24h

Jedini mamograf u podgoričkom Domu zdravlja već mjesec je u kvaru, zbog čega pacijentkinje, ni u mjesecu borbe protiv raka dojke, ne mogu na pregled.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić potvrdio je “Vijestima” da je mamograf dotrajao, jer je za deceniju na njemu urađeno čak 68.000 snimanja. Analognom mamografu je, prema njegovim riječima, istekao rok trajanja, a tokom 10 godina bio je više opterećen nego digitalni i analogni u najvećoj zdravstvenoj ustanovi - Klinički centar Crne Gore (KCCG). Kako je pojasnio, postojala je mogućnost da se cijev, koja košta kao cjelokupan novi aparat, promijeni, ali da će ipak u najkraćem zakonskom roku nabaviti novi.

On je kazao da su se već obratili Fondu za zdravstveno osiguranje i da je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost za nabavku novog mamografa (rendgenska metoda pregleda dojki), koji će u najveći Dom zdravlja u CG stići kad se završi tenderska i zakonska procedura. On je ranije izjavio da se u Domu zdravlja svakodnevno obavi preko 6.000 pregleda i da je oko 30 do 40 hiljada kandidatkinja za preventivne mamografske preglede.

Proteklih dana građani su se žalili i da mjesecima čekaju i na ultrazvuk dojke u Domu zdravlja u glavnom gradu. Direktor je istakao da se hitna stanja zbrinjavaju odmah, te da pacijenti mogu, ukoliko im termin ne odgovara, da zakažu u nekom drugom Domu zdravlja gdje se ranije može obaviti ta procedura. Podsjetio je da se ultrazvučni pregledi rade u domovima zdravlja na Starom aerodromu, u Bloku V, Tuzima i Zeti.

Pacijentkinje se žale na čekanje

I prije pola godine pacijentkinje su se žalile da na ultrazvuk dojke čekaju mjesecima, poručujući da ne postoji zakonska regulativa koja određuje maksimalni period čekanja na pružanje zdravstvene usluge.

Iz Doma zdravlja tada je saopšteno da u gradu duže vremena raste broj osiguranika i da se na naodređene dijagnostičke procedure "čeka nešto duže". Tada su rekli i da pojedine pacijentkinje ne žele da snimanje obave u Tuzima ili Golubovcima. Kavarić je ranije rekao da je u podgoričkoj filijali Fonda izdato preko 242.000 zdravstvenih knjižica, dok u glavnom gradu živi oko 187.000 ljudi.

Bonus video: