Radulović: Nasilje drugih ne može biti izgovor organima reda za ometanje novinara

“Organi reda moraju pokazati puno poštovanje za pravo javnosti da bude izvještavano, čak i u vanrednim okolnostima. U vezi sa tim, mora se omogućiti i puna zaštita novinara i zaštititi njihovo pravo na rad i izvještavanje, bez obzira da li u njihovom izvještavanju ima političkih ili medijski neprofesionalnih elemenata”, poručio je Radulović
77 pregleda 10 komentar(a)
Momčilo Radulović, Foto: Vlada Crne Gore
Momčilo Radulović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.10.2015. 18:33h

Organi reda moraju omogućiti punu zaštita novinara i njihovog prava na izvještavanje, bez obzira da li u njihovom radu ima političkih ili medijski neprofesionalnih elemenata, poručili su iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Predsjednik te organizacije Momčilo Radulović kazao je da je sloboda rada medija osnovna evropska vrijednost i vrijednost crnogorskog društva.

Prema njegovim riječima, nasilje koje su sprovodili drugi ne može biti izgovor organima reda za ometanje novinara u izvještavanju i vršenju njihovih profesionalnih dužnosti.

“Organi reda moraju pokazati puno poštovanje za pravo javnosti da bude izvještavano, čak i u vanrednim okolnostima. U vezi sa tim, mora se omogućiti i puna zaštita novinara i zaštititi njihovo pravo na rad i izvještavanje, bez obzira da li u njihovom izvještavanju ima političkih ili medijski neprofesionalnih elemenata”, poručio je Radulović.

On je rekao da pripadnici policije nemaju dužnost da procjenjuju bilo čiju uređivačku politiku, već im je dužnost da čuvaju javni red i mir i pravo na rad i slobodno izvještavanje svakog novinara.

Evropski pokret u Crnoj Gori najoštrije je osudio napad na prostorije Televizije Pink i povrijeđivanje novinarke tog medija od strane nasilnih demonstranata Demokratskog fronta.

Evropski pokret, kako se navodi, zahtijeva od policije i tužilaštva hitno sprovođenje pune istrage i najhitnije kažanjavanje počinilaca tog, kako je naveo, vandalskog i kriminalnog čina.

“Pozivamo sve političke subjekte, kako one iz vlasti, tako i one iz opozicionh partija da se uzdrže od stvaranja atmosfere linča prema pojedinim medijima, bez obzira na različitosti u političkim shvatanjima, vrijednostima ili odnosa prema uređivačkim politikama”, poručio je Radulović.

On je dodao da je Evropski pokret u Crnoj Gori najoštrije osudio prijetnje upućene novinarki i urednici Televizije Vijesti Marijani Bojanić i njenoj porodici.

Evropski pokret u Crnoj Gori zatražio je i od policije i tužilaštva hitnu akciju u otkrivanju i sankcionisanju osobe ili osoba koje stoje iza tih kriminalnih aktivnosti.

"Vlasti i vladajuće strukture, kao i predstavnici institucija u Crnoj Gori imaju posebnu odgovornost da održavaju atmosferu za slobodan rad svih medija, bez obzira na stepen kritike koji pojedini mediji mogu imati prema pojedinim političkim subjektima", smatra Radulović.

Prema njegovim riječima, pravo novinara na slobodan rad i izvještavanje u skladu sa objektivnim, ali i subjektivnim profesionalnim i ličnim standardima i uvjerenjima, sve dok se to izvještavanje kreće u zakonskim okvirima, je jedna od osnovnih vrijednosti koje Crna Gora treba i mora da dijeli sa svim savremenim evropskim društvima.

Evropski pokret u Crnoj Gori pozvao je sve medije u državi da poštuju profesionalne standarde u izvještavanju, i da rad usklade sa Kodeksom novinara, u cilju podizanja standarda informisanja javnosti, ali i podizanja ugleda novinarske profesije i medijskih kompanija uopšte.

Ova odgovornost medija, kako je dodao Radulović, posebno raste u društveno i politički osjetljivim i potencijalno problematičnim periodima, poput ovog u kojem se Crna Gora nalazi ovih dana.

“U vezi sa tim, Evropski pokret u Crnoj Gori poziva sve medije na posebno poštovanje visokih profesionalnih standarda, sa posebnim osvrtom na doprinos sigurnosti građana, očuvanju društvene i institucionalne stabilnosti i poštovanje ustavnih vrijednosti naše zemlje”, zaključio je Radulović.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: