Reagovati i kazniti govor mržnje na internetu

Djeci i mladima treba staviti do znanja da se u online svijetu treba ponašati kao i u realnom
204 pregleda 2 komentar(a)
Projekat „No hate offline - no hate online", Foto: Facebook.com
Projekat „No hate offline - no hate online", Foto: Facebook.com
Ažurirano: 19.10.2015. 19:01h

Djeci i mladima treba staviti do znanja da se u online svijetu treba ponašati kao i u realnom, istakla je profesorica engleskog jezika Tanja Bojić, i dodala da im treba pružiti pomoć i podršku kako da prepoznaju govor mržnje na internetu i adekvatno reaguju na njega.

U okviru projekta „No hate offline - no hate online“, danas je u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ održana panel diskusija „Govor mržnje na internetu i svakodnevnom životu - iskustvo iz ugla nastavnika i učenika“.

Pedagogica Vanja Rakočević, navela je da je cilj projekta suzbijanje govora mržnje na internetu i edukacija mladih ljudi i nastavničkog kadra za sticanje znanja potrebnih da prepoznaju i efikasno djeluju protiv ovakvog vida kršenja ljudskih prava.

„Ako naiđete na problem govora mržnje, ne treba ćutati i zatvoriti se, već je potrebno uključiti se, reagovati i obratiti za pomoć. Kako se moramo boriti u realnom, moramo i u online životu“, kazala je Bojićeva.

Panelista i jedan od osnivača „Digitaliuj.me“, Nikola Vulić srednjoškolcima je rekao da je govor mržnje izražen na internetu usled iluzije anonimnosti i iluzije distance i poručio da se granica između online i offline svijeta briše.

„Ako se briše granica, onda se treba ponašati kao da to nije online svijet“, kazao je Vulić.

Projekat se realizuje kroz više aktivnosti, kao što su treninzi za vršnjačke edukatore i nastavnički kadar, vršnjačke radionice, uspostavljanje online i offline platforme za diskusiju, medijska kampanja, moderacija Facebook i Twitter naloga i panel diskusije.

Projekat „No hate offline - no hate online“ partnerski realizuju NVU „Djeca Crne Gore“ i Volonterski klub Gimnazije „Slobodan Škerović“, a finansijski podržavaju Crnogorski Telekom - Za svako dobro i Uprava za mlade i sport Crne Gore.

Bonus video: