Marković: Dušebrižnici da pogledaju šta je država uradila da zaštiti Taru

Govoreći o slučaju Branke Milić Marković je na premiejrskom satu kazao: „Ja i sudska vlast očekujemo da ona (Milić) bude dostupna pravosudnim organima radi daljeg sprovođenja postupka“
130 pregleda 2 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.11.2018. 18:30h

Premijer Duško Marković kazao je da on i sudska vlast očekuju da Branka Milić bude dostupna pravosudnim organima radi daljeg postupka koji se protiv nje vodi u Crnoj Gori.

On je na pitanje novinara, nakon premijerskog sata, kako će se riješiti situcija odlaska Milić u ambasadu Srbije u Podgorici i šta očekuje od srpskih organa, rekao da srpska Ambasada nije to očekivala.

Marković je kazao da je Ministarsvo vanjskih poslova pozvalo srpskog ambasadora u Crnoj Gori i tražilo objašnjenje i da je ostavljen za to rok od nekoliko dana.

„Ja i sudska vlast očekujemo da ona (Milić) bude dostupna pravosudnim organima radi daljeg sprovođenja postupka“, saopštio je Marković.

Prema njegovim riječima, taj slučaj ne može da naruši odnose Crne Gore i Srbije.

„To se ne tiče odnosa dvije vlade. Postoje procedure da se to razriješi po međunarodnim standardima i ugovorima između dvije države i ona mora biti dostupna pravosudnim i sudskim organima radi daljeg vođena postupka“, naveo je Marković.

Komentarišući predloženu Rezoluciju povodom "Podgoričke skupštine", Marković je rekao da treba sačekati epilog u Skupštini.

On je ocijenio da rezolucija neće produkovati nove diobe u Crnoj Gori, već stvoriti priliku za sve u državi da kažu šta misle o tom datumu i događaju.

„Jasno je da je tog datuma prije 100 godina Crna Gora izgubla svoju državu i da više nikada nećemo dozvoliti da budemo u toj situaciji“, istakao je Marković.

Na pitanje šta će biti sa crkvom na Rumiji, premijer je kazao da je postupak u toku i da je nadležna inspekcija izdala naređenje za uklanjanje materijala kojim je crkva nezakonito obložena.

„Inspekcija je dobila obavještenje da je izvršeno rješenje. Mi nijesmo uvjereni da je u potpunosti izvršeno i inspekcija će izaći na lice mjesta i vidjeti da li je rješenje ispoštovano“, rekao je Marković.

Na pitanje kakvo je očekivnaje od UNESCO kada je riječ o Tari, premijer je rekao da se radi o neprimjernoj kampanji da premošćavanjem Tare na tom prostoru, mostom budućeg autoputa i petljom Mateševovo, može biti ugrožena rijeka i kanjon koji je pod zaštitom UNESCO-a.

„Nema ni pomisli da ti radovi mogu ugroziti Taru, nikave šanse da će se UNESCO baviti tim pitanjem, ali nas to dovodi u situaciju da sami konstatujemo da nijesmo konzistentni i dosljedni“, rekao je Marković.

Tara će, kako je naglasio, ostati onakva kakva jeste kada se završi auto-put.

„Autoput će donijeti novu vrijednost Crnoj Gori, veći komfor za građane, mnogo više šansi za ekonomiju i spasićemo mnoge živote građana i turista koji dolaze u Crnu Goru“, rekao je Marković.

On je pozvao „dušebrižnike“ da pogledaju šta je Crna Gora u poslednje vrijeme uradila da odbrani životnu sredini i zaštiti Taru.

Premijer je podsjetio da država ulaže 22 miliona eura kako bi očisitila podmorje od grita i poslala poruku da se životnom sredinom bave na pravi način, bez improvizacije, iskrivljenih agenda i odbrane ekonomskih i drugih interesa.

„Ajmo da se pitanjem očuvanja životne sredine bavimo na pravi način“, poručio je Marković.

Bonus video: