Nadaju se da će se dogovoriti sa Vučinićima

“Išao sam danas u tri banke, da vidim da li mogu da podignem kredit, ali najviše što mogu da mi daju je deset hiljada eura”
76 pregleda 15 komentar(a)
Park šuma Zagorič, Foto: Luka Zeković
Park šuma Zagorič, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.10.2015. 06:14h

Mještani Park-šume u Zagoriču apelovali su na nadležne iz Glavnog grada ili drugih institucija da budu posrednici u dogovoru sa porodicom Vučinić.

Zbog nemogućnosti da plate presuđene iznose, mještane je strah da ne dođe do neželjenih incidenata.

Njima su već počele da stižu pravosnažne presude da plate za zemljište Vučinićima, kojima je vraćeno odlukom Vrhovnog suda 120.000 metara kvadratnih u Park-šumi.

Prema saznanju “Vijesti” zemljište je prevedeno na Vučiniće, a mnogi mještani skeptični su da mogu nešto da urade na sudu, ali se nadaju da će naći dogovor.

Od mještana presudama se traži da plate od 35 do 40 eura po kvadratu, a većina ističe da nemaju novca.

Pojedini su se žalili Ustavnom sudu, a najavili su da ukoliko ta institucija ne odluči u njihovu korist, da će ići do Strazbura.

“Išao sam danas u tri banke, da vidim da li mogu da podignem kredit, ali najviše što mogu da mi daju je deset hiljada eura. Kuću neće da uzmu pod hipoteku, jer nije legalizovana”, kazao je mještanin, koji je nedavno dobio presudu da plati 35 eura po kvadratu, a želio je da ostane anoniman.

Nekim mještanima počelo je da se odbija od primanja po presudama.

“Ne bježim od toga da sam zagradio zemljište, mnogi od nas su plaćali tadašnjoj Opštini za zakup gradskog građevinskog zemljišta i rečeno nam je da će nam to odbiti kada bude legalizacija. Međutim od legalizacije nema ništa”, kazao je mještanin. Problem je, kako ističu, što su sudski troškovi od 8.000 do 12.000 eura. Vrhovni sud je donio tridesetak pravosnažnih presuda, a posljednja Višeg suda, za plaćanje zemljišta, donijeta je prije 15 dana.

Iz advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković” saopšteno je da će tužitelji morati da plate tržišnu vrijednost zemljišta, koje su okupirali.

Urađen Detaljni urbanistički plan

Prema Zakonu "građevinsko i gradsko-građevinsko zemljište koje je u skladu sa zakonom i odgovarajućim urbanističkim planom privedeno namjeni" ne može biti predmet povraćaja.

Za Park-šumu Zagorič urađen je Detaljni urbanistički plan, međutim, još nije usvojen.

Opozicija je više puta optuživala vlast, da su mještanima Park-šume obećavali pred izbore u zamjenu za glasove, da će im omogućiti legalizaciju njihovih domova.

Mještani ističu, da ima onih koji su napravili kuće i prije više od 30 godina, da su o svom trošku uradili infrastrukturu, mnogo ranije nego što su Vučinići tražili da im se vrati zemljište, odnosno prije 2009. godine.

Bonus video: