KCCG odavno prevazišao postojeće infrastrukturne kapacitete

Iz te zdravstvene ustanove agenciji MINA saopštili su da su uočili često u javnosti zamjenu teza, kao što je povezivanje izgradnje nove zgrade Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore sa KCCG
77 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2015. 12:13h

Klinički centar Crne Gore (KCCG) odavno je prevazišao postojeće infrastrukturne kapacitete, saopštili su iz te zdravstvene ustanove, navodeći da imaju jasnu viziju razvoja i prioriteta.

„Imajući u vidu potrebu održavanja postojećih kapaciteta i zanavljanje opreme, jasno je koliko napora ulaže menadžment KCCG kako bi naša ustanova funkcionisala na način da osiguranicima obezbijedi dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu kao i uslove boravka i pacijentima i zaposlenim“, kazali su iz KCCG.

Iz te zdravstvene ustanove agenciji MINA saopštili su da su uočili često u javnosti zamjenu teza, kao što je povezivanje izgradnje nove zgrade Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore sa KCCG.

„Radi pojašnjenja, osim zgrada koje pripadaju njašoj ustanovi, u krug KCCG postoje još dvije crnogorske zdravstvene ustanove (Institut za javno zdravlje i Zavod za transfuziju) koje nijesu u sklopu naše ustanove. Stoga, KCCG ne utiče na rad i funkcionisanje ove dvije zdravstvene ustanove, uz napomenu da sa njima imamo izuzetno dobru saradnju“, rekli su iz KCCG.

Oni su ukazali da se često dešavaju pogrešne interpretacije činjenica kao što je da u Institutu za bolesti djece (IBD) nema zaposlenog anesteziologa.

„Međutim, tačno je da je početkom juna tekuće godine, anesteziolog Marijana Karišik, na lični zahtjev, razriješena dužnosti načelnika Odjeljenja za anesteziju i reanimaciju IBD-a. S obzirom da je trenutno ona jedini zaposleni anesteziolog u IBD-u, nije imenovan novi načelnik“, rekli su iz KCCG.

Kako su pojasnili, Karišik i dalje radi u IBD-u, ali više nije načelnik Odjeljenja.

U KCCG ukupno je zaposleno 19 anesteziologa, od kojih 18 u Centru za anesteziju, reanimaciju i terapiju bola za adultnu patologiju i jedan u IBD-u, a još šest ljekara je na spacijalizaciji iz ove oblasti medicine.

„Projekti koji „upadaju u oči“ pojedincima i opštoj javnosti su realizovani zahvaljujući institucijama i pojedincima dobre volje, koji prepoznaju potrebe KCCG u vremenima kada su finasijska sredstva ograničena u cijeloj državi pa i u zdravstvenom sistemu. Projekte koje pominje gospodin Cvijanović su realizovani zahvaljujući donacijama a ne iz budžetskih sredstava“, kazali su iz KCCG.

Oni smatraju da je važno znati da je Zakonom definisano do kojeg uzrasta je dozvoljen boravak roditelja pored djece koja su na bolniočkom liječenju.

„Činjenica je da su ljekari fleksibilni kada su u pitanju naši najmlađi pacijenti i da se dešava da se odobri boravak roditeljima kada se procijeni da će imati pozitivan uticaj na ishod liječenja mališana“, rekli su iz Kliničkog centra.

Kako su naveli, KCCG je odavno prevazišao postojeće infrastrukturne kapacitete.

„Imajući u vidu potrebu održavanja postojećih kapaciteta i zanavljanje opreme, jasno je koliko napora ulaže menadžment KCCG kako bi naša ustanova funkcionisala na način da osiguranicima obezbijedi dostupnu i kvalitetnui zdravstvenu zaštitu kao i uslove boravka i pacijentima i zaposlenim“, kazali su iz KCCG.

Bonus video: