U studentskim domovima cvjeta trgovina, krevet do 550 eura

Brucoš iz Kolašina kupio je krevet za 550 eura da bi tek naknadno shvatio da je mogao proći i znatno jeftinije
431 pregleda 35 komentar(a)
studentski dom, Foto: Luka Zeković
studentski dom, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.10.2015. 13:32h

Ilegalno tržište za prodaju i kupovinu mjesta u studentskim domovima postoji godinama, a kreveti se javno oglašavaju i na Fejsbuku.

Uprkos tome, u domovima i Studentskom parlamentu tvrde da do juče nijesu znali za tržište na društvenoj mreži.

Na grupama “Menza Novog studentskog doma” i “Prodaja i kupovina mjesta u Studentskom domu” može se naći na stotine oglasa, u kojima studenti oglašavaju prodaju, kupovinu ili zamjenu kreveta, ali uz doplatu.

Krevet u prvoj fazi Studentskog doma može se kupiti za 250 do 300 eura, a u drugoj, nedavno renoviranoj, cijena je između 350 i 450 eura. Za mjesto u Novom studentskom domu treba izdvojiti i do 550 eura.

U ovim nelegalnim transakcijama najgore prolaze neinformisani brucoši. To potvrđuje i primjer M. M. iz Kolašina koji je od svog sugrađanina, studenta druge godine R. M. krajem septembra kupio krevet u drugoj fazi Studentskog doma.

“Nisam dobio smještaj u toku raspodjele za brucoše. Odlučio sam da kupim krevet za 550 eura, a kasnije sam saznao da sam za taj novac mogao da kupim bolje uslove u Novom studentskom domu. Problem je nastao kad sam saznao da se objekat u koji ću biti smješten nalazi daleko od privatnog fakulteta na kome studiram, što iziskuje dodatne troškove za prevoz tokom zime”, ispričao je on “Vijestima”.

Tvrdi da je od sugrađanina i kolege koji mu je prodao smještaj tražio mogućnost zamjene za Plavi dvor:

”Obećao mi je da će mi naći nekog za zamjenu. Međutim, to se do danas nije desilo. Prevaren sam, ali nemam kome da se požalim, jer sam svjestan da sam i ja radio protiv pravila kad sam kupovao smještaj”.

On tvrdi da se skoro polovina studenata nakon nelegalne kupovine useljava u dom:

”Studenti koji su namjeravali da kupe smještaj u domu već su se unaprijed dogovorili sa kolegama koji imaju dovoljno visok prosjek ili brucošima koji imaju diplomu Luča, i sigurno dobijaju mjesto, a ne žele tu da stanuju”.

Iako grupe na Fejsbuku postoje još od 2012. godine, uprave domova tvrde da su za to saznali tek juče, kad su im “Vijesti” proslijedile pitanja.

Najavljuju strože kontrole, a obratiće se, kako tvrde, i državnim organima kako bi se utvrdilo da li u ovim transakcijama ima elemenata korupcije ili drugih krivičnih djela.

“Komisija za raspodjelu smještaja dva puta provjerava i boduje dokumentaciju svakog kandidata... U posljednje dvije godine nije bilo prigovora studenata ni na račun bodovanja, odnosno na rang-liste, ni Komisiji ni Upravnom odboru Doma studenata i učenika”, kazala je “Vijestima” član Komisije i upravnica prve faze Gordana Mrdak Savić.

U studentskim domovima ima ukupno oko 2.000 kreveta, a procjenjuje se da u Podgorici studira više od 10.000 studenata.

Smještaj u domu košta od 11,80 do 22 eura.

Novi dom: Za sve se pita Ministarstvo

Odabir studenata za smještaj u Novom studentskom domu u isključivoj je nadležnosti Ministarstva prosvjete, odnosno Komisije za raspodjelu, tvrde iz uprave objekta koji je u vlasništvu kompanije “Kroling”. Navode da je, nakon sprovedene raspodjele, za upravu jedino mjerodavna rang-lista studenata koju im Komisija dostavi. “Mi, kao privatan partner, nemamo nikakvog učešća ni u rangiranju, ni u zamjenama mjesta između domova.

Prilikom useljenja, nakon identifikacije studenta, i uparivanja sa dostavljenim spiskom, smještaj se vrši u skladu sa Pravilnkom, odnosno uz dostavljanje propisane dokumentacije”, saopšteno je iz uprave Novog studentskog doma.

Bonus video: