Camaj o slavlju đaka u Tuzima: Djeca su učinila ono što osjećaju

Učenici Gimnazije „25. maj” u Tuzima, slavili su u ponedjeljak u dvorištu škole, uz muziku, zastave Albanije, Kosova, obučeni u majice velike Albanije i uz alkohol, plasman fudbalske reprezentacije susjedne države na Evropsko prvenstvo
164 pregleda 0 komentar(a)
albanska djeca slave pobjedu, Foto: Zoran Đurić
albanska djeca slave pobjedu, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.10.2015. 17:56h

Odbornik Demokratskog saveza u Skupštini Gradske opštine (GO) Tuzi Nikola Camaj, ocijenio je da Ministarstvo prosvjete i sporta ima pravo da pokrene inicijativu za odgovornost direktora i zaposlenih u Gimnaziji u Tuzima i da, “ako ima mjesta za to”, od njih traži odgovornost za postupak učenika.

“Kao profesor u toj školi, podržavam sve inicijative koje vode ka tome da imamo normalnu nastavu. Mislim da se s onim što se desilo prije neki dan, ovo kažem kao političar, nije uopšte remetila ni nastava, niti je apsolutno bilo nešto za šta bi trebalo da brinu ni Ministarstvo ni uprava škole”, istakao je Camaj.

Učenici Gimnazije „25. maj” u Tuzima, slavili su u ponedjeljak u dvorištu škole, uz muziku, zastave Albanije, Kosova, obučeni u majice velike Albanije i uz alkohol, plasman fudbalske reprezentacije susjedne države na Evropsko prvenstvo.

Ponašanje srednjoškolaca u Tuzima osudio je i ministar prosvjete i sporta Predrag Bošković, istakavši da škola nije mjesto gdje se treba isticati nacionalno obilježje.

“I svako ko je spreman da zloupotrijebi gostoprimstvo i način funkcionisanja obrazovne ustanove mora biti sankcionisan i snositi posljedice svoje akcije”, kazao je nedavno Bošković.

Camaj je naveo da je to što su djeca slavila pobjedu reprezentacije Albanije sasvim normalna pojava, navodeći da nikome nije smetalo što se “pucalo iz maltene svih oruđa prije nekoliko noći kad je Srbija pobijedila Albaniju”.

“Mislim da to moramo gledati malo relaksiranije, da su djeca kao navijači reprezentacije učinila ono što su osjetila...i izrazila na svoj način negdje oko 13 časova. Nije puno izgubljeno ni od nastave i za pohvalu je što su djeca slavila zajedno bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost”, istakao je Camaj.

Ističući da je Zakon na strani učenika i da profesori nisu tu da “uspostave red i da se hvataju sa đacima”, Camaj je istakao da učenike ne smiju ni taći. Da zakoni nisu drugačiji, kako je istakao, “možda bi se druga pjesma pjevala”.

“Nije lijepo vidjeti u školi alkohol, ali u drugim školama ima slučajeva gdje se priča i o drugim sredstvima koje đaci koriste... Kod nas nema te priče”, kazao je Camaj. Prema zakonu, u obrazovnim ustanovama zabranjeno je konzumiranje alkohola, dok se nacionalna obilježja drugih država mogu isticati samo tokom nacionalnih praznika manjina.

Uvijek pokušavao da bude sa učenicima, incidenata nije bilo

Camaj je kazao da je prilikom okupljanja učenika dobro da i profesori budu sa njima, jer je i to razlog da se ljepše ponašaju. Zato je, kako je istakao, kao prosvjetni radnik i pedagog, “ostavljajući politiku sa strane”, uvijek pokušavao da bude sa đacima tamo gdje se slavi.

Napominjući da tog dana nije bilo incidenata, Camaj je kazao da su načinom ponašanja đaci “održali lekciju profesorima u svim školama”.

Sjednica odložena za ponedjeljak

Sjednica Skupštine GO Tuzi, koja je trebalo juče da se održi, odložena je za ponedjeljak u 12 časova, jer je juče Skupština Crne Gore trebalo da raspravlja o setu Zakona, koji se tiču statusa opštine Tuzi.

Riječ je o izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Glavnom gradu i lokalnoj samoupravi, kojima se predviđa formiranje novih opština u okviru Glavnog grada.

Izmjene su predložili poslanici DPS -a.

Bonus video: