Ko je kriv za bruku s parama za hranu?

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da su vrtići, mimo zakona, novac namijenjen za hranu trošili za finansiranje izdataka - pojedinih kategorija ličnih primanja, rashoda za materijal i usluge, tekuće održavanje, "koje je trebalo obezbijediti” iz budžeta.
8 komentar(a)
vrtić, Foto: Boris Pejović
vrtić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2015. 16:20h

Predstavnica Udruženja "Roditelji" Kristina Mihajlović pozvala je nadležne da utvrde kako se u predškolskim ustanovama nezakonito trošio novac namijenjen za hranu djece i ko je za to odgovoran.

Ona je istakla da će predstavnici "Roditelja" insistirati da se novac, koji nije iskorišćen na predviđen način, vrati i uloži u kvaliteniju ishranu u vrtićima.

"Roditelji su obavezni da izdvajaju sredstva za ishranu djece, a čest je slučaj da oni učestvuju i u kupovini osnovnih sredstava. Zaista smo razočarani ovakvom situacijom“, rekla je Mihajlovićeva "Vijestima".

Uprkos tome što je Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila da je manje od polovine novca naplaćenog od roditelja 2014. godine potrošeno za ishranu djece i da je pet kontrolisanih predškolskih ustanova djeci iz usta uzelo više od milion eura, većina roditelja sa kojima je razgovarala novinarka "Vijesti" nijesu bili ogorčeni.

Nijesu razočarani ni što su, kako je kazala jedna majka, na meniju vrtića "Ljubica Popović" praktično svaki drugi dan - makaroni.

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da su vrtići, mimo zakona, novac namijenjen za hranu trošili za finansiranje izdataka - pojedinih kategorija ličnih primanja, rashoda za materijal i usluge, tekuće održavanje, "koje je trebalo obezbijediti” iz budžeta.

Revizori su preporučili Ministarstvu prosvjete i upravnim odborima predškolskih ustanova da razmotre "opravdanost utvrđene visine troškova ishrane djece", koja iznosi 39, odnosno 40 eura mjesečno.

U prekjuče objavljenom izvještaju piše da je podgorička predškolska ustanova "Ljubica Popović" za ishranu djece naplatila 875.100 eura, a da je za istu namjenu potrošila samo 316.835. Razliku od 558.265 eura, potrošili su mimo zakona, smatraju u DRI. Revizori su kontrolom ustanove "Đina Vrbica" utvrdili da je za ishranu djece lani uplaćeno 843.348 eura, a da su "realni troškovi" iznosili 309.186.

U krađi su, praktično, uhvaćene i ustanove "Zagorka Ivanović" na Cetinju, "Dragan Kovačević" u Nikšiću i "Irena Radović" u Danilovgradu, s tim da su iznosi znatno manji, proporcionalno broju djece koja su pohađala vrtiće.

Direktorice podgoričkih ustanova, Nataša Tomović i Slavica Luburić, nijesu juče odgovarale na pozive "Vijesti".

Iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti" o nezakonitom trošenju novca koje se dogodilo u vrijeme dok je na čelu tog resora bio Slavoljub Stijepović.

Roditelji zadovoljni, dobri su i makaroni svaki drugi dan

Roditelji koje je ekipa "Vijesti" juče zatekla ispred vrtića "Ljubica Popović" nisu upoznati kako se troši novac namijenjen za ishranu njihove djece. Zadovoljni su i cijenom, s obzirom da su niže od onih u privatnim vrtićima.

"Tek smo nekoliko dana u vrtiću i za sada smo zadovoljni hranom, mada vidim često je pašta, od nekih pet dana, tri dana su bili makaroni", rekla je Jelena Ćetković.

Dragan Ražnatović kazao je da je njegov sin zadovoljan hranom u vrtiću i da je ukupna cijena "u redu".

Konatar: Ostavke su najmanje što očekujemo

Koordinator odbora za socijalnu politiku GP URA Miloš Konatar ocijenio je da su ostavke odgovornih za nezakonito trošenje novca najmanje šta očekuju. On je saopštio da Vlada, "umjesto da ulaže u život i budućnost, pokaže solidarnost sa roditeljima i pruža potrebnu pomoć prilikom podizanja djece, odlučila da nezakonito otima novac".

"Nedopustiva je sramota da se na račun djece krpe budžetske rupe i saniraju posljedice višegodišnje pogubne ekonomske i socijalne politike".

On je istakao da je "politička i moralna obaveza Vlade da roditeljima i djeci vrati oteti novac".

"Ne smije se ni zaboraviti da Ministarstvo prosvjete ima obavezu da vrati 500.000 eura koje je ostalo dužno vrtićima u Podgorici".

Bonus video: