Opština Budva juri dužnike da bi se vadila iz krize

Opština Budva počeće sa prinudnom, neselektivnom naplatom milionskih potraživanja i sudskim utuživanjima
23 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.10.2015. 16:24h

Opština Budva počeće sa prinudnom, neselektivnom naplatom milionskih potraživanja i sudskim utuživanjima dužnika, kako bi pronašla izlaz iz duboke finansijske krize u kojoj se našla.

To je najavio predsjednik Opštine Srđa Popović, navodeći da se, prema računici lokalne uprave, Opštini duguje najmanje 50 miliona eura.

"Bez izuzetka i selektivnosti utužićemo sve one koji duguju Opštini. Obećavam javno građanima Budve, da će svi oni koji nijesu izmirili obaveze biti utuženi, pa radilo se tu o investitorima koji duguju šest miliona eura ili manje. Jer, lično, a i kao predsjednik Opštine nemam obavezu ni prema kome, niti ima bilo ko obavezu prema meni ni jedan jedini cent i sve ih stavljam u istu ravan. Obećavam da selektivni nećemo biti i da ćemo do svih doći. Svi moraju izmiriti dugovanja”, kazao je prvi čovjek nekada najbogatije crnogorske Opštine gostujući na Radio Budva.

On je dodao da Opština puno duguje, ali da je ogromno i dugovanje prema lokalnoj upravi.

"Po osnovu komunalija duguje nam se nešto više od 15 miliona eura, a isto toliko i po osnovu poreza. Imamo dug za neidentifikovane komunalije, od onih koji nijesu legalizovali svoje objekte. Moja praksa će biti da se legalizuje sve što nije i po tom osnovu imamo dug više od 20 miliona eura", rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, finansijska situacija u Opštini ni malo nije ružičasta.

"Borimo sa svim tim problemima. Od juna je račun bio u blokadi nekih 90 dana. U junu je putem blokada sa računa Opštine skinuto 1,4 miliona eura, a u avgustu i dijelu septembra 5,9 miliona eura... To je velika suma i mislim da bi i veći budžeti nego što je naš, to teško izdržao. U toku je isplata junske plate, a nadam se da ćemo ove sedmice početi da isplaćujemo i ostale zaostale zarade”, naveo je Popović.

On je kazao da je punjenje opštinske kase proteklih mjeseci bilo izvanredno, pa su dnevne uplate bile od 80.000 do 120.000 eura.

"Intenzivna kampanja naplate poreza daje mi za pravo da se nadam da ćemo do kraja godine uspjeti redovno da servisiramo obaveze koje su pred nama", rekao je Popović.

Nije sve zlo u Budvi, tužioci da šaraju malo

Komentarišući hapšenja opštinskih i državnih funkcionera u okviru nekoliko tužilaščkih istraga, Popović je kazao da nadležni treba da rade svoj posao, ali da to ne treba da čine selektivno.

"Nije sve zlo Crne Gore smješteno u Budvi... Da li se radilo dosta u gradu, radilo se. Da li se moglo uraditi više, možda jeste... Da li smo imali plansku dokumentaciju, možda se nešto radilo i mimo propisa, ali ne mislim da je to sve bilo zbog sticanja neke lične koristi, već se to radilo za dobrobit ovog grada. Ne želim da bude još hapšenja, mada imam nekih nagovještaja... Mislim da bi tužilaštvo, ipak, trebalo da se malo preseli iz Budve u neke druge gradove, iako i tamo, naravno, ne želim nikom zlo, ali čini mi se da bi trebalo malo da nas puste da radimo za dobrobit ovog grada“, kazao je Popović.

"EPCG malo da povede računa, duguju i oni nama"

Popović je kazao da vjeruje da će postići dogovor sa EPCG oko reprograma duga, na ime neplaćenih računa za utrošenu električnu energiju.

On je naveo da EPCG mnogo više duguje Budvi i da to treba "staviti na papir".

"Cifra od 670.000 eura duga prema EPCG nije realna, jer tu postoji neusklađenost između nekih faktura koje imamo u lokalnoj samoupravi... Imam informacije od kolega da i EPCG duguje Opštini po osnovu zauzimanja zemljišta, poreza na to zemljište. Mislim da bi EPCG trebalo malo da povede računa, jer je lokalna samouprava i te kako vodila računa i izgradila veliki broj trafo-stanica, a da EPCG nije uložila ni cent. Vrijeme je da se podvuče crta i da nađemo zajedničko rješenje", naglasio je Popović.

Bonus video: