"NEZAKONITO OTIMAJU NOVAC"

Konatar: Vlada mora da vrati oteti novac djeci i roditeljima

URA od Ministarstva prosvjete očekuje da preuzme odgovornost i ispravi nepravdu koja je učinjena prema djeci i roditeljima
74 pregleda 8 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: URA
Miloš Konatar, Foto: URA
Ažurirano: 13.10.2015. 12:21h

Umjesto da ulaže u život i budućnost, pokaže solidarnost sa roditeljima i pruža potrebnu pomoć prilikom podizanja djece, Vlada Crne Gore se odlučila da nezakonito otima novac od onih kojima je najpotrebniji, od roditelja i djece, kazao je Koordinator odbora za socijalnu politiku GP URA Miloš Konatar.

"Nedopustiva je sramota da se na račun djece krpe budžetske rupe i saniraju posledice višegodišnje pogubne ekonomske i socijalne politike", kazao je Konatar i dodao da je politička i moralna obaveza Vlade da roditeljima i djeci vrati oteti novac.

"Sagledavajući ponašanje države prema roditeljima i djeci, Građanski pokret URA još jednom apeluje na Vladu Crne Gore i na poslanike u Skupštini da prihvate predlog izmijena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđeno da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječiji dodatak, a da ona djeca koja su u stanju materijalnih i posebnih potreba primaju veće naknade nego do sada. Usvajanjem predloga GP URA na neki način će se roditeljima i djeci vratiti novac koji im je Vlada na sramotan način uskratila", rekao je Konatar.

URA od Ministarstva prosvjete očekuje da preuzme odgovornost i ispravi nepravdu koja je učinjena prema djeci i roditeljima.

"Najmanje što očekujemo su ostavke onih koji su odgovorni za ovo nezakonito i netransparentno raspolaganje novcem roditelja i djece. Ne smije se ni zaboraviti da Ministarstvo prosvjete ima obavezu da vrati 500.000€ koje ostalo dužno vrtićima u Podgorici", rekao je Konatar.

GP URA apeluje na Ministarstvo prosvjete da smanji postojeće cijene za troškove ishrane djece u vrtićima, jer se pokazalo da su cijene od 39€ za troškove hrane u vrtiću i 40€ u jaslicama previsoke i da ne odgovaraju stvarnim troškovima za hranu. Država mora pokazati solidarnost i pružiti pomoć roditeljima.

"Od članova upravnih odbora vrtića koji su nezakonito primali novac po osnovu naknada očekujemo da taj novac vrate vrtićima, kako bi se on namjenski potrošio, jer je to moralno i odgovorno i to je najmanje što mogu učiniti za djecu u Crnoj Gori", dodao je Konatar.

Koordinator odbora za socijalnu politiku GP URA kazao je da je nedopustivo da Vlada uzima novac od vrtića, od djece i roditelja, da bi finansirala propale projekte i pale garancije date svojim tajkunima i prijateljima.

"Opet pozivamo Vladu da naplati poreski dug koji iznosi preko 700 miliona eura", kazao je Konatar.

On je dodao da je vrijeme da država počne da vodi domaćinsku politiku, novca za djecu u Crnoj Gori mora biti, jer su djeci i roditeljima potrebni bolji vrtići i bolje škole.

"I mi kao društvo sa osmjehom treba da gradimo nove vrtiće i nove škole. Odgovorna Vlada mora da obezbijedi novac, jer ulaganja u novi život i buduće generacije nemaju cijenu", zaključio je Konatar.