Ozon i Breznica: Nadležni da se posvete problemu zagađenja vazduha u Pljevljima

Većina građana Pljevalja koja je boravila na otvorenom žalila se na teško disanje, ističu iz ovih organizacija
215 pregleda 1 komentar(a)
Pljevlja smog, Pljevlja zagađenje, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja smog, Pljevlja zagađenje, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.11.2018. 15:14h

Ekološke organizacije Ozon i Breznica pozvale su nadležne institucije da se posvete rješavanju problema aerozagađenja u Pljevljima, jer su mjere kojima je trebalo smanjiti nivo zagađenja vazduha doživjele apsolutni neuspjeh.

Instrumenti Ekotoksikološkog zavoda izmjerili su sinoć u Pljevljima rekordno zagađenje.

U tim ekološkim organizacijama smatraju da povremena i pojedinačna reagovanja aktivista, novinara i političara nijesu dovoljna da se riješi problem aerozagađenja, već je potrebno masovno interesovanje i akcija.

Kako je saopšteno, rezultati očitavanja automatske mjerne stanice za praćenje kvaliteta vazduha, koja se nalazi na Gagovića imanju u Pljevljima, pokazuju velika prekoračenja i varijacije satnih vrijednosti PM10.

Navodi se da je intezivna javna i argumentovana diskusija o tom alarmantnom ekološkom problemu neophodna, jer on uzrokuje najteža oboljenja, prerane smrti, raseljavanje i siromaštvo.

„I ovog puta saosjećajući sa građanima Pljevalja, čija je životna sredina najugroženija u ekološkoj državi Crnoj Gori, ne možemo a da ne primjetimo njihovu pasivnost i očekivanje da će neko drugi rješiti problem aerozagađenja ili da će se vazduh prečistiti sam od sebe“, dodaje se u saopštenju.

Kako su kazali iz ekoloških organizacija Ozon i Breznica, većina građana Pljevalja koja je boravila na otvorenom žalila se na teško disanje.

„Poručujemo građanima da se vode sopstvenim iskustvima, da vjeruju sopstvenim plućima i preduzmu akciju kako bi ostvarili prava na čist vazduh, garantovana Ustavom, velikim brojem važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora“, navodi se u zajedničkom saopštenju Ozona i Breznice.

U tim ekološkim organizacija smatraju da bi građanima Pljevalja najbolji indikator kvaliteta vazduha trebalo da budu njihovi respiratorni organi.

„Kao ni mnogo puta do sada, ni ovo saopštenje nema za cilj uznemiravanje ili manipulaciju javnosti, niti smo vođeni željom za medijskom pažnjom, kako je to slučaj kod nekih koji politikantskim pristupom žele skrenuti pažnju na sebe i kroz tu ozbiljnu životnu problematiku“, poručili su iz Ozona i Breznice.

Oni su pozvali nadležne institucije da proaktivnim pristupom pravovremeno i kontinuirano informišu građane Pljevalja o važnim detaljima u vezi sa kvalitetom vazduha.

„Zatvaranjem prozora i ostajanjem u stanovima i kućama, ne može se zaštiti zdravlje građana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su kratkoročne i srednjoročne mjere kojima je trebalo smanjti nivo zagađenja vazduha doživjele totalni debakl u praksi.

Ozon i Breznica su pozvali sve nadležne institucije da se sa ozbiljnošću i pažnjom posvete rješavanju tog alarmantnog životnog problema građana Pljevalja.

„Međunardnim signalom za pomoć S.O.S. pozivamo i relevantne međunarodne institucije , a naročito Evropsku uniju (EU), sa kojom smo u procesu pregovora, da doprinese rješavanju problema aerozagađenja u Pljevljima, jer životna sredina nema granica, kao nažalost ni posljedice zagađenja“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: