Nagrađeni jer su otkrili da je Đukanović u centru veza kriminala i vlade

OCCRP je dobio nagradu "Global shining light" za seriju tekstova o Prvoj banci Crne Gore u projektu "Unholy Alliances"
76 pregleda 106 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2015. 08:36h

Istraživačka priča Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) koja je otkrila mrežu tokova novca koja je povezana sa porodicom premijera Mila Đukanovića, dobila je prvu nagradu na Globalne mreže istraživačkog novinarstva (GIJN) na konferenciji u norveškom Lilehameru.

OCCRP je dobio nagradu "Global shining light" za seriju tekstova o Prvoj banci Crne Gore u projektu "Unholy Alliances". Tim OCCRP-a u projektu su činili Miranda Patrucić, Stevan Dojčinović, Dejan Milovac (MANS) i Lejla Čamdžić.

U saopštenju GIJN se navodi da je projekat "Unholy Alliances", koji je vodila Patrucić, priča o Crnoj Gori kao državi mafije, i da je istraživanje koje je trajalo godinu otkrilo kako su nekada nedodirljivi premijer Crne Gore Milo Đukanović i njegova porodična banka u centru veza vlade, organizovanog kriminala i biznisa.

"Daleko od modela kandidata za članstvo u EU, Crna Gora u stvarnosti funkcioniše kao mafijaška država", navodi se u obrazloženju odluke o nagradi.

"Ova nagrada nam pokazuje da plamen istraživačkog novinarstva i dalje opstaje, čak i u najtežim uslovima, rekla je jedna od sudija, Šeila Koronel sa Kolumbija Univerziteta.

"Pobjeđujući rizike i prijetnje, odlučni novinari nastavlaju da traže odgovornost od onih koji su na vlasti. Dobitnici ove nagrade se pridržavaju najviših standarda u istraživačkom novinarstvu", dodala je ona.

MANS: Ovo nije prvo priznanje za serijal priča o Đukanoviću i prljavim poslovima Darka Šarića

Iz nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) čiji je direktor Istraživačkog centra Dejan Milovac jedan od dobitnika ove nagrade podsjećaju da ovo nije prvo priznanje koje je dobio serijal priča o Đukanoviću i prljavim poslovima kokainskog lorda Darka Šarića u Crnoj Gori.

"Nečasni savezi su dobitnici "European Press Prize" za izvrsnost u istraživanju, kao i nagradu za istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori koju podržava Evropska Komisija. Ovaj dosije je bio i finalista prestižne američke IRE Tom Renner Award za istraživanje kriminala za ovu godinu. Kao i prethodne nagrade, i ova nagrada predstavlja priznanje onome što MANS radi svih ovih godina na otkrivanju veza između organozovanog kriminala i vlasti u Crnoj Gori, ali i podsticaj da se odlučnije i snažnije odupremo svim pritiscima i zastrašivanjima kojima su izloženi svi oni koji se u Crnoj Gori bore za istinu i pravdu. MANS svakodnevno radi ne samo na istraživanju korupcije i organozovanog kriminala, već i na podršci uspostavljaju snažnijeg i prodornijeg istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori, a ova nagrada predstavlja još jedan dokaz da smo na pravom putu", kazali su iz MANS.

Đukanovićeva porodična banka opsluživala Šarića

Tajni dogovor zvaničnika DPS i Darka Šarića: Fudbal, politika i kokain

Veze Stanka Subotića i Prve banke: Kako je Cane kupovao raj

Šverc cigareta između Crne Gore i Italije zapravo nikada nije prestao

Prvom nagradom je takođe nagrađena i serija tekstova "Imperija pepela" koja je izašla u brazilskom denvniku Gazeta do Povo. Grupa novinara je u ovom slučaju pet mjeseci istraživala krijumčarenje cigareta i narkotika u Južnoj Americi. Nedozvoljena trgovina je predstavljena kao "geopolitika organizovanog kriminala" u Južnoj Americi, a u tajnosti je vodi predsjednik Paragvaja Horasio Kartes.

Takođe je nagrađena i serija tekstova "Janukovičliks", a u ovom slučaju je grupa novinara istraživala korupciju u vlasti za vrijeme vladavine bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. Grupa novinara je uspjela da u vrijeme haosa u Ukrajini kada je 2014. smjenjivan Janukovič sačuva 25.000 dokumenata za koje je malo falilo da budu uništeni od strane odlazećeg predsjednika. Njihov rad dokumentovan kao "savršena istorija korupcije" postao je dokaz u istrazi protiv Janukoviča i njegovih saradnika u vezi sa krađom više miliona dolara.

Galerija

Bonus video: