SAD nastavlja pružanje vojne pomoći Crnoj Gori

Sertifikate je polaznicima obuke uručila ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara, dok je načelnik Generalštana VCG, admiral Dragan Samardžić američkim instruktorima koji su držali kurseve, predao zahvalnice Ministarstva odbrane Crne Gore
142 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2015. 12:02h

Dodjelom sertifikata o završenoj obuci za upotrebu protivminskih sonara i magnetometara za pronalaženje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUBS), za šest pripadnika Mornarice VCG i tri pripadnika Ratne mornarice SAD, u Tivtu je okončana zajednička obuka mornaričkog osoblja dviju država za izvođenje protivminskih operacija, a koja je proteklih mjesec dana održana na Pristanu na Luštici i u akvatorijumu Bokokotorskog zaliva.

Sertifikate je polaznicima obuke uručila ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara, dok je načelnik Generalštana VCG, admiral Dragan Samardžić američkim instruktorima koji su držali kurseve, predao zahvalnice Ministarstva odbrane Crne Gore.

Ceremoniji održanoj u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra, prisustvovali su i komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, vojno osoblje ambasade SAD u Podgorici i predstavnici EUCOM-a (Komanda oružanih snaga SAD za Evropu).

"Zajednička obuka vojnih efektiva veoma je značajna u procesu jačanja veza i saradnje Crne Gore i SAD u oblasti odbrane, kao i približavanja vaše zemlje NATO-u i euro-atlantskim institucijama. Veoma je važno organozovanje ovakve obuke i zajedničkih vježbi jer na taj način obostrano unapređujemo interoperabilnost naših snaga i obezbježujemo sigurniju i bolju budućnost kako za Crnu Goru, tako i za ostatak svijeta. U tome je od presudne važnosti da pripadnici MVCG dijele teorijska i praktična znanja sa svojim kolegama iz Ratne mornarice SAD jer na taj način gradite i usavršavate nove sposobnosti vašeg sistema odbrane što je izvanredno", kazala je Uehara dodajući da razvoj protivminskih sposobnosti MVCG garantuje ne samo zaštitu civilnog stanovništva od NUBS zaostalih iz brojnih ratova vođenih tokom 20. vijeka na ovim prostorima, već i sigurnost pomorskog saobraćaja.

Ona je Mornarici VCG uručila specijalnu tehničku opremu – najmoderniji tzv.side scan protivminski sonar, MAD detektore, video i računarsku opremu sa posebnim softverom za identifikaciju NUBS na dnu mora, kao i poseban gumeno-aluminijumski čamac za pretraživanje obalnog akvatorijuma, ukupne vrijednosti oko 280.000 dolara.

"Ova donacija ujedno je i prva isporuka te najsofistociranije mobilne protivminske opreme izvan SAD, nekom od stranih saveznika te države. Na do sada postignuto u zajendičkom poslu razvoja protivminskih sposobnosti MVCG, započetkom prije tri godine kada su u Boku Kotorsku došli specijalno obučeni delfini američke RM i timovi za obuku protivminskih ronilaca", podsjetio je kapetan korvete Branislav Gloginja.

On je inače, nedavno završio šestomjesečnu obuku Hidrografske službe Ratne mornarice SAD (NAVOCEANO) u njenoj bazi u "John C. Stennis" Svemirskom centru u gradu Galfport u američkoj saveznoj državi Misisipi, čime je postao prvi crnogorski školovani hidrograf i stekao je internacionalno priznatu diplomu hidrografa B kategorije.

Kroz dosada doniranu opremu i trening, protivminski tim MVCG osposobio se za izvođenje svih operacija nalaženja i uklanjanja NUBS iz podmorja, pa je tako prije dvije godine Mornarica iz dijela akvatorijuma Portonovog u Kumboru uklonila preko sedam tona starih eksplozivnih naprava, a lani je u neposrednoj blizini jedne od najpopularnijih plaža na Jazu, uklonjena i velika protivbrodska mina iz Drugog svjetskog rata.

"Sa čamcem i opremom koju smo dobili danas, moći ćemo ne samo da tražimo NUBS na dnu mora, već i da tražimo olupine potopljenih brodove, pregledamo podmorske cjevovode i kablove, pronalazimo utopljenike, kao i obavljamo operacije traganja i spašavanja u slučaju incidenata na moru sa potapanjem brodova ili padom aviona", istakao je Gloginja.

Predstavnik EUCOM-a Marko Veneris naglasio je da će oprema i obuka koju je već dobila MVCG, biti pružena još nekim državama regiona, kao i državama u jugoistočnoj Aziji.

"Crna Gora je ovako uspjela da izgradi snage koje obezbjeđu sigurnost njenih voda od zaostalih NUBS, ali to ne bi bilo moguće bez zaista iskrene i obostrane prijateljske saradnje koju smo imali na ovom oprojektu, na čemu vam posebno zahvaljujem", zaključio je Veneris.

Galerija

Bonus video: