Dani austrijske kulture u Nikšiću

Dane austrijske kulture otvorio je konzul Rajner Zulcberger koji je kazao da ga raduje činjenica što interesovanje za njemački jezik raste iz dana u dan
175 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2015. 12:18h

Dani austrijske culture, koje organizuju studijski program za njemački jezik i književnost u saradnji sa Austrijskom ambasadom u Podgorici, i koji traju od 6 do 11.oktobra, bili su prilika da dr Dragan Bogojević ozvaniči početak rada Filološkog fakulteta u Nikšiću.

“Ovo je prilika da vam svima čestitam ovaj dan jer ste od danas zvanično studenti Filološkog fakulteta i to je nešto što će ući u anale naše i vaše dalje saradnje i studiranja”, kazao je Bogojević.

Dane austrijske kulture otvorio je konzul Rajner Zulcberger koji je kazao da ga raduje činjenica što interesovanje za njemački jezik raste iz dana u dan.

“Pozitivno kod učenja stranog jezika jeste da uz učenje stranog jezika ide i interesovanje za kulturom te zemlje gdje se govori taj jezik”, kazao je Zulcberger.

Prema njegovim riječima postoje različite varijante njemačkog jezika, što zna predstavljati problem kako onima koji uče, tako i onima koji predaju pomenuti jezik, ali je zato njegova pisana varijanta jedinstvena.

Magdalena Bima, iz austrijske ambasade, govorila je o studentskom životu u Austriji koja je, kako je istakla, dobar izbor ako studenti hoće da nauče njemački jezik, što su pokazala i brojna istraživanja. “Postoji čitav niz univerziteta koji nude germanistiku, a pored opštih univerziteta postoje i specijalizovani koji nude studije umjetnosti, medicine i slično. Takođe razlikujemo javne-državne e i privatne univerzitete, pri čemu veliki broj studenata u Austriji studira upravo na državnim univerzitetima. U Austriji postoji 34 državnih i privatnih univerziteta, 14 pedagoških i visokih škola i 21 visoka stručna škola”, kazala je Bima i dodala da je veliki broj stranih studenata u Austriji, a skoro 90 odsto njih dolazi iz Evrope.

Sistem studiranja u Austriji, prema riječima Bime, veoma je sličan crnogorskom i uglavnom je zasnovan na Bolonji. U Austriji se školarina ne plaća, dok strain student koji dolaze iz zemalja van EU plaćaju duplu školarinu koja iznosi trenutno 726 eura godišnje.

Bima je studentima objasnila postupak prijavljivanja za studiranje u Austriji, uslove koje moraju da ispunjavaju, kolike su cijene smještaja u studentskim domovima, kao i da je u trendu da se uvode određena ograničenja na sve veći broj studijskih programa.

Doc. dr Jelena Knežević, rukovodilac studijskog programa za njemački jezik i književnost, kazala je da ovogodišnji Dani Austrije imaju širi karakter i da će se dio manifestacije održati u Podgorici Studijski program za njemački jezik i književnost postoji više od deset godina i trenutno, prema riječima Kneževićke, rade na stvaranju mogućnosti uspostavljanja zvaničnih partnerstava sa njemačkim i austrijskim univerzitetima.

Lektor Austrijske akademske razmjene, Bernard Unterer, govorio je o studiranju u Austriji, dok je centralni dio manifestacije gostovanje prof. dr Haralda Haselmajera sa Univerziteta u Gracu koji će naredna dva dana studentima germanistike održati kurs na temu “Djelo Petera Handkea u svjetlu austrijske književne istorije”.

Tokom niza predavanja na njemačkom jeziku studenti će imati priliku da u duhu austrijske univerzitetske prakse čuju o postmodernističkom odnosu najvećeg živog austrijskog pisca prema djelu starijih austrijskih stvaralaca, Franca Grilparcera, Adabelta Štiftera i Huga fon Hofmanstala.

Haselmajer je i ranije bio gost Filozofskog fakulteta, ali je tada predavanja držao o muzici i opereti.

Galerija

Bonus video: