LGBT Forum Progres: Roditelji prihvatili svog gej sina

"Roditeljima su obezbijeđene sve informacije o identitetskim procesima kod mladih, a ukazano im je i na prethodne primjere slučajeva iz LGBT skloništa, kako bi bolje razumjeli identitet svog djeteta", rekli su iz LGBT Foruma progres
152 pregleda 33 komentar(a)
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 04.10.2015. 15:17h

Osamnaestogodišnji gej mladić iz Podgorice koji je devet dana boravio u LGBT skloništu primljen je ponovo u svoju porodicu, saopšteno je iz NVO LGBT Foruma progres.

"Mladić je u LGBT sklonište primljen nakon što su mu roditelji uskratili podršku i dalji boravak u porodičnom domu, po saznanju za njegovu seksualnu orjentaciju. Nakon prijema u sklonište, i obavljenih procedura u skladu sa Pravilnikom o funkcionisanju LGBT skloništa, o slučaju su obavješteni predstavnici Uprave policije, Centra za socijalni rad u Podgorici, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Kabinet predsjednika Vlade", navodi se u saopštenju LGBT Foruma progres.

Iz ove NVO su dodali da je stručni tim Centra za socijalni rad (CSR), krajem prošlog mjeseca, posjetio LGBT sklonište i da su obavili neposredan razgovor sa mladićem.

"Kako je porodica odbijala kontakt dogovorena je pomoć CSR Podgorica. CSR je u svojim službenim prostorijama, organizovao sastanak sa porodicom mladića kojem su prisustvovali i predstavnici LGBT skloništa. Osim što su uzete izjave od roditelja na licu mjesta se sprovodila medijacija uz pomoć socijalnog radnika i psihologa. Porodici je ukazano na naučne činjenice o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Roditeljima su obezbijeđene sve informacije o identitetskim procesima kod mladih, a ukazano im je i na prethodne primjere slučajeva iz LGBT skloništa, kako bi bolje razumjeli identitet svog djeteta.Medijacija je nastavljena i narednih dana da bi uspješno rezultirala odlukom roditelja da se pomire sa svojim sinom, prihvate njegov identitet i prihvate ga natrag pod okrilje porodičnog doma. Dogovorene su i zajedničke posjete ovoj porodici kako bi se slučaj pratio još neko vrijeme", kazali su iz LGBT Foruma Progres.

Po njihovim riječima, do ovog napretka došlo je isklčjučivo zahvaljući profesionalizmu i kapacitetima CSR i njegovog stručnog tima.

"Iz tih razloga NVO “LGBT Forum Progres” pohvaljuje pristup i ukupan odnos stručnjaka Centra za socijalni rad Podgorica. Izražavamo zadovoljstvo kako su se, na ovom primjeru, pokazali kapaciteti, kvalitet i praktičnost nacionalne socijalne politike koja pokazuje punu inkkluzivnost i senzibilitet za LGBT osobe", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: