Disciplinski protiv uredništva RTCG-a

U komentaru se i NVO sektor optužuje za umreženost i zajedničke interese sa medijima
8 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.10.2015. 13:41h

Radio-televizija Crne Gore prekršila je profesionalne standarde objavljujući komentar uredništva te televizije, na kolumnu direktora „Vijesti“ Željka Ivanovića „Pravila bordela“.

To je odlučio Savjet javnog servisa, koji je naložio generalnom direktoru Radu Vojvodiću da pokrene pitanje disciplinske odgovornosti prema uredništvu televizije.

Savjet je time usvojio izvještaj Komisije za prigovore, kojim se osuđuje komentar uredničkog tima RTCG.

Sporni komentar saopšten je u dnevniku te televizije 31. avgusta, povodom kolumne Ivanovića, u kojoj je uredništvo prepoznalo diskriminaciju novinarke RTCG.

U komentaru se i NVO sektor optužuje za umreženost i zajedničke interese sa medijima.

Predstavnici Komisije za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca RTCG-a Goran Đurović, Dragana Tripković i Igor Tomić su u izvještaju, između ostalog, ocijenili da se komentarom uredništva, podstiču predrasude prema svim nevladinim organizacijama, koje se prikazuju u negativnom kontekstu, vršeći navodnu obmanu međunarodnih donatora, radi ostvarivanja ekonomskih interesa.

“U komentaru uredništva se postavljanjem pitanja: „ima li principijelnosti i nezavisnosti kod nevladinih organizacija“, gledaoci navode na zaključak da su nevladine organizacije neprincipijelne i neodgovorne jer se nisu izjasnile u skladu sa željama uredništva“, smatraju članovi Komisije.

Dodaje se i da su montiranjem i prikazivanjem fotografija pojedinih predstavnika nevladinih organizacija i međunarodnih institucija, oni stavljeni u negativan kontekst u prilogu, bez objašnjenja zašto su oni, a ne neki drugi prikazani na ovaj način.

„Kada bi komentar davao toliku slobodu urednicima da saopštavaju svoje lične stavove povodom pojedinih pitanja bez bilo kakvih ograničenja, onda bi ovo bio način da se uruše svi profesionalni principi na kojima treba da počiva javni servis“, zaključuje se u izvještaju Komisije.

Prigovor Komisiji podnijela je predstavnica NVO Tea Gorjanc Prelević, koja je ocijenila da je komentar televizije ostrašćen, neobjektivan, neuravnotežen, nekredibilan, nepravedan i da navodi na pogrešne zaključke.

“U komentaru je dodatno, sugestivnim pitanjima naglašen neobjektivan pristup informisanju građana, dok je protivno javnom interesu objektivnog informisanja prećutan red stvari, dobro poznat uredništvu“, navela je Prelevićeva.

Urednički tim državne televizije se, odgovarajući na prigovor Prelevićeve, pozvao na definiciju komentara.

Đurović traži smjenu Rutovićeve

Đurović je na posljednjoj sjednici Savjeta RTCG-a od Vojvodića zatražio smjenu direktorke televizije Radojke Rutović zbog “alarmantnog stanja” u informativnom programu javnog servisa.

Na sjednici Savjeta je donijeta odluka da sjutra bude raspisan konkurs za izbor generalnog direktora RTCG.

Vojvodiću mandat ističe prvog decembra.

Bonus video: