Čovjek koji se nije uplašio režima

“Ozon” pokrenuo je inicijativu za ustanovljavenje nagrade za ekološki aktivizam koja će nositi ime najstarijeg Beranselca
63 pregleda 10 komentar(a)
Đorđije Tomović, Foto: Tufik Softić
Đorđije Tomović, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 04.10.2015. 06:24h

Ekološki pokret “Ozon” pokrenuo je inicijativu za ustanovljavanje nagrade za ekološki aktivizam koja će nositi ime najstarijeg Beranselca Đorđija Tomovića koji je nedavno preminuo, a do kraja je bio na barikadama protiv deponije na Vasovim vodama.

Direktor ove nevladine organizacije Aleksandar Perović rekao je da je profesionalna i moralna obaveza da se sačuva sjećanje na lik i djelo pokojnog Đorđija.

„Inicijativa koju imamo ide u pravcu uspostavljanja nagrade za građanski aktivizam, koja bi nosila ime pokojnog djeda Đoša, kako smo ga svi zvali, a koju bi dobijale građanske inicijative poput one koju su imali građani MZ Beranselo“, rekao je za Perović za “Vijesti”.

On je dodao da im je želja da kao i do sada daju podršku časnim i odgovornim građanima koji imaju hrabrosti da stanu u odbranu svojih garantovanim prava i izbore se za bolju budućnost svoje djece.

„Pokojni djed Đošo je to i poručio u svojim izjavama i svojim primjerom ostavio nasljeđe za sve one koji se bore za demokratizaciju i istinske vrijednosti u ovim vremenima izražene korupcije, kriminala, nemorala i kukavičluka. Zato bi bilo od neprocjenjive vrijednosti podsticati i podržavati one kojima ta podrška istinski i treba“, kazao je direktor „Ozona“.

Legendarni starac iz Beransela preminuo je u dubokoj starosti, ali je odnio pobjedu nad kulturnim i životnim obrascem koji je nametnula crnogorska vlast, praveći od svojih građana poslušnike. Đorđije će ostati upamćen kao najstariji stanovnik Beransela i jedno od prepoznatljivih lica dugogodišnje borbe tog sela sa institucijama zbog odlaganja otpada na Vasovim vodama.

Starina Đorđije je uvijek bio među prvim mještanima Beransela na blokadi gradskog smetlišta na Vasovim vodama, nadomak njihovih kuća, i među prvim su mu stigli i pozivi za informativne razgovore u policiji, zatim za Sud za prekršaje, a potom i za izdržavanje osmodnevne zatvorske kazne na koju, ipak, nije otišao.

Vitalni starina je tada izrazio spremnost da ide u zatvor, samo je dodao da ne zna kako će izdržati bez engleskog čaja, koji je spremao svako jutro još od kada se vratio iz Engleske, gdje je zaradio penziju.

„Ići ću u zatvor. Nijesam kriv, pa nek se čune da su zatvorili jednog starca na pravdi boga. Vasove vode su dvjesta metara od prvih kuća. Božja priroda. Svakoga dana od četiri sata poslije podne duva noćnik, a taj vjetar tjera dim, otrovne i neprijatne mirise sa deponije najprije prema ovim kućama, pa onda prema naseljima i čitavom gradu. Pa bogami je to velika šteta, to ne treba samo ja da branim nego i čitav grad da skoči. Ali, ljudi se plaše, i to mi nikako nije jasno. Neote, nego šute. Boje se od vlasti. A što će se bojati, kad vlasti ne rade pravilno“, govorio je čika Đorđije

Fotografija na kojoj se vidi kako Tomović blokira policijski automobil je postala jednim od simbola borbe Beranselaca, ali i građanskog aktivizma u Crnoj Gori.

Bonus video: