Opština Budva: Poruka sa bedema ne predstavlja glas Budvana

Za brojne turiste i posjetioce obezbijeđeno je ukupno 1.500 kilograma ribe, 1.000 litara vina i 500 litara piva
0 komentar(a)
Dan širuna, Foto: Vuk Lajović
Dan širuna, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.10.2015. 18:28h

Tradicionalna budvanska turistička manifestacija " Dan širuna" zloupotrijebljena je danas isticanjem transparenta sa starogradskih zidina, smatraju u Opštini Budva.

"Poruka upućena novom predsjedniku Opstine, Srđi Popoviću, ni u kom slučaju ne predstavlja glas Budvana, kako slobodnom interpretacijom događaja, zaključuje novinar ili uredništvo jednog crnogorskog portala, već nemoć pojedinaca, koji ni čak ni najpoznatiju gradsku svečanost ne mogu da sacuvaju od sitnopolitickih interesa u cilju dobijanja jeftinih poena", saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Opštine Budva.

"Aplauz mještana i prisutnih gostiju nakon govora predsjednika Opštine prilikom otvaranja 50. jubilarnog "Dana širuna" govori vise od riječi o podršci predsjedniku Popoviću, a sramni transparent koji je okaljao vjekovne zidine, govori o njegovim kreatorima više nego sto oni i misle: skriti se iza platna i čučnuti iza bedema, onda bježati kroz Stari grad, plašeći se sopstvene sjenke, na žalost je realni pokazatelj političke moći neistomišljenika lokalne vlasti."

"Kome je odzvonilo"

Organizacija mladih Demokratske Crne Gore “Mlade Demokrate Budve”, na otvaranju manifestacije “Dan Širuna”, jasno su stavile do znanja šta misle o predsjedniku opštine Budva, Srđi Popoviću, i politici njegove partije, koja je dovela do toga da je u ovom trenutku Opštini Budva blokiran račun na ogroman iznos, a da radnici koji se nalaze na njenom budžetu ne primaju plate već četiri mjeseca, saopštili su iz Demokrata.

"Slobodomisleći i preduzimljivi mladi ljudi iz Demokratske Crne Gore raširili su na bedemima Starog grada transparent sa nedvosmislenom i porukom koja je kristalno čista onima koji poznaju biografiju sadašnjeg predsjednika Opštine, koji je na tu funkciju izabran glasovima opozicionih birača, čiji predstavnici su (pro)dali svoju podršku kandidatu DPS-a, a koji je, i pored očigledne korupcije, morao glasati sam za sebe kako bi bio izabran", navodi se u saopštenju Demokrata.

Dodaje se da iza ovako sročene poruke stoji "ogromna većina građana Budve, koja se stidi svakodnevnih postupaka sadašnjeg predsjednika Opštine-namjesnika i kriminalnih aktivnosti njegovih partijskih kolega".

"Pokušavši da bude dosjetljiv (u svojoj partiji ima genijalce i umove koji vrcaju od originalnih misli, poput Vlahovićke i Babovića, pa se ponadao da mu je prešlo od njih), gospodin Popović je odgovorio sa “nekome zvoni, a nekome je odzvonilo”. Pošto smo sigurni da vrijeme Demokrata tek dolazi, ostaje nam da ga ovim putem priupitamo – da nije mislio na svoje partijske kolege koje se nalaze na prinudnom odmoru u Spužu?", zaključuje se.

Budvani poručili novom gradonačelniku: "Srđa, zvonilo je, odlazi"

Uz mediteranski zvuk, bogat kulturno - zabavni program, ribu, vino i pivo, ispred zidina Staroga grada održana najstarija tradicionalna ribarska fešta na primorju - jubilarni 50. “Dan širuna”.

Manifestaciju je u drugi plan stavio veliki panflet koji je osvanuo na bedemima Staroga grada upućen novom gradonačelniku "Srđa, zvonilo je odlazi".

Upravo dok je predsjednik Opštine otvarao manifestaciju, platno sa porukom osvanulo je na starogradskoj kuli. Popović je nakon svečanog otvaranja inicijatorima poručio "nekome zvoni, nekome je odzvonilo, psi laju karavani prolaze".

Pučkom feštom, koja se već pola vijeka tradicionalno organizuje u metropoli turizma, zvanično je spuštena zavjesa na ovogodišnju ljetnju sezonu u metropoli turizma. Više hiljada posjetilaca zabavljalo se uz odličan cjelodnevni program za koji se pobrinula Turistička organizacija Budve i Klub za sportski ribilov“ Širun“, koji je prije 50 godina osnovao ovu atraktivnu feštu.

A brojni turisti i posjetioci, koji su došli da isprate ovogodišnju sezonu, osim odlične zabave mogli su i besplatno da degustiraju kako ribu, vino i pivo, tako i domaće speclijalitete.

Prema riječima portparola TO Budve Darje Marović obezbijeđeno je ukupno 1.500 kilograma ribe, 1.000 litara vina i 500 litara piva.

Fešta, koja se tradicionalno organizuje u prvoj sedmici oktobra, započela je u 16.30 časova defileom budvanske Gradske muzike sa mažoretkma i Feštađunima, koji su prošetali glavnim šetalištem od Stare autobuske stanice do centralne bine ispred zidina Staroga grada gdje je potom održan i polučasovni koncert.

I dok su najmlađi uživali u bogatom programu, koji se odvijao na bini, svakako centralni dio programa, bio je pečenje ribe na punktovima postavljenim uz zidine Staroga grada. Članovi KSR „ Širun“ poslužili su brojne građane, koji su u redovima i po pola sata čekali su da dođu do komade plave ribe, kako bi degustirali ovaj specijalitet po kome je i cijela fešta dobila ime.

Oni koji vole takmičarski duh imaće prilike da se okušaju u tradicionalnim sportskim igrama poput vuče konopa, trke u vrećama, skidanje pršute sa jarbola itd.

Na glavnoj bini će biti muzički i zabavni proram u okviru koga će nastupiti klape „Harmonija“ i „Jedinstvo“, zatim budvanski „Feštađuni“, Monika Knezović, Kulturno umjetnički centar „Stefan Mitrov Ljubiša“ i umjetnička grupa „Teatar 303“. Za kraj programa brojnu publiku je zabravljaće popularna klapa „Trio gušt“

Bonus video: