Reforme u oblasti vladavine prava siguran zalog za budućnost Crne Gore

"Pažin je upoznao ambasadorku sa zakonodavnim reformama ostvarenim u proteklom periodu i iskazao potpunu posvećenost Ministarstva pravde nastavku reformi"
53 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Pažin, Margaret Uehara, Foto: Mpa.gov.me
Zoran Pažin, Margaret Uehara, Foto: Mpa.gov.me
Ažurirano: 02.10.2015. 15:29h

Reformske aktivnosti u oblasti vladavine prava su najsigurniji zalog za evroatlantsku budućnost Crne Gore. Na tom putu, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da snažno podržavaju Crnu Goru, ocijenjeno je na sastanku ministra pravde Zorana Pažina i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država Margaret Uehara.

Uehara je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, izrazila zadovoljstvo respektabilnim početnim bilansom rezultata, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i s tim u vezi, aktivnostima Specijalnog državnog tužilaštva, nakon značajnog unapređenja zakonodavnog i institucionalnog okvira.

Uehara je iskazala spremnost Sjedinjenih Američkih Država da podrže prioritetne programske ciljeve na putu unapređenja standarda u oblasti vladavine prava i sprovođenju aktivnosti Crne Gore u kontekstu pripreme za puno integrisanje u NATO.

"Pažin je upoznao ambasadorku sa zakonodavnim reformama ostvarenim u proteklom periodu i iskazao potpunu posvećenost Ministarstva pravde nastavku reformi. Pažin je istakao da u predstojećem periodu slijede izazovni zadaci za crnogorske institucije, u pogledu kvalitetnog sprovođenja najnovijih zakonskih rješenja i daljeg jačanja institucija. Ističući da je efikasan sistem oduzimanja imovine stečene kriminalom najefikasniji instrument u borbi protiv kriminala, Pažin je upoznao ambasadorku sa dinamikom razvoja i izazovima u cilju punog sprovođenja novousvojenog Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću", navodi se u saopštenju.

Pažin je, kako se dodaje, ukazao i na značaj kvalitetne edukacije u pravosuđu i upoznao ambasadorku Uehara sa zakonodavnim rješenjima u pogledu edukacije budućih nosilaca pravosudnih funkcija i težnji da se zaokruži sistem izbora i imenovanja zasnovanog na jasnim kriterijumima i profesionalnim standardima.

"Sagovornici su izrazili zadovoljstvo saradnjom Ministarstva pravde sa Kancelarijom stalnog pravnog savjetnika pri Ambasadi SAD u Podgorici i očekivanja da će dosadašnje reformske aktivnosti na zakonodavnom i institucionalnom nivou nastaviti da doprinose bilansu rezultata od kojeg krajnju korist ima društvo u cjelini. Uz punu posvećenost obje države započetim aktivnostima bilateralne saradnje, na sastanku je načelno dogovorena dalja podrška SAD, koja će se ogledati u pomoći jačanju pravosuđa i institucija za sprovođenje zakona, kao i pružanju podrške uspostavljanju efikasnih mehanizama oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: