Numanović znao za mijenjanje tablica i ćutao

Hamzić nije želio da odgovori na pitanje od koga je nabavljao civilne tablice. “Tablice su uzete iz MUP-a, one nisu bile u upotrebi, ali ne bih da navodim od koga sam ih uzeo”, rekao je Hamzić
186 pregleda 23 komentar(a)
Edin Hamzić, Suad Numanović, Foto: Zoran Đurić
Edin Hamzić, Suad Numanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.10.2015. 05:19h

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović priznao je juče da je znao da je njegov vozač Edin Hamzić mijenjao tablice na službenom automobilu koji koristi, objašnjavajući da je to “prosto prećutao, jer nije mislio da je to ništa strašno”...

On je to rekao svjedočeći na suđenju svom vozaču, koje je juče započeto i završeno u podgoričkom Osnovnom sudu.

Sutkinja Željka Jovović presudu će izreći danas.

Numanović je ranije bio kategoričan da je za zamjenu tablica saznao iz medija, nakon čega je dobio status svjedoka u postupku protiv Hamzića.

Na pitanje sutkinje Jovović - da li je razgovarao s Hamzićem, ministar je rekao da mu je vozač kazao o čemu, ali da nije “smatrao za shodno da treba da ide u detalje, jer ne ugrožava nikoga, već samo želi da ih zaštiti”.

“Skoro 12 -13 godina obavljam funkciju ministra i jedan od najtežih izazova je bilo moje učešće na paradi ponosa. I ja i moja porodica smo imali dosta neprijatnosti zbog mog učestvovanja na paradi...

Postavljam pitanje i vama i sebi, da li može postojati drugi razlog, osim zaštite, da se napravi tako nešto, kada svakako mogu da koristim vozilo 24 sata”, rekao je Numanović.

Numanović je, međutim, sutkinji odgovorio da nikada nije prijavio, niti tražio zaštitu policije zbog nasilja koje je vršeno nad njim.

Hamzić je juče tvrdio da je mijenjanjem registarskih tablica na službenom automobilu samo želio da zaštiti državnu imovinu, ali i svoj i ministrov život.

On je tvrdio i da je ministar za to saznao iz medija i da se ne sjeća šta mu je Numanović rekao kada je saznao za to.

Hamzić je kazao da nije znao da je zabranjeno mijenjati registarske oznake dok je vozilo parkirano, jer, kako tvrdi, ono nije korišćeno u vožnji sa lažnim tablicama.

“Od kad je Numanović bio učesnik parade ponosa, nastale su štete na vozilu, nalazio sam polomljena jaja na haubi, kola su bila ispisana sprejom, bušene su gume. Bojao sam se da neko ne baci eksploziv, nisam znao kako drugačije da zaštitim vozilo, a nisam htio da kažem ministru jer sam se bojao da ne ostanem bez posla”, ispričao je Hamzić.

On je dodao i da ministar nikada ne upravlja tim vozilom, već ga uvijek on vozi.

Njegov šef je kazao drugačije - da rijetko sam upravlja službenim automobilom.

Izjave svjedoka i optuženog nijesu se poklopile ni prilikom izlaganja o tragovima nasilja nad vozilom - Hamzić je rekao da ministar to nikada nije vidio, dok je Numanović kazao da je više puta vidio da je automobil “izložen raznim vidovima nasilja”.

Neće da kaže ko je iz MUP-a dao tablice

Hamzić nije želio da odgovori na pitanje tužioca Vukasa Radonjića - od koga je nabavljao civilne tablice.

“Tablice su uzete iz MUP-a, one nisu bile u upotrebi, ali ne bih da navodim od koga sam ih uzeo”, rekao je Hamzić.

Branilac traži kaznu rada u javnom interesu

Tužilac Radonjić konstatovao je da je optuženi priznao da je u dva navrata skinuo službene i stavio civilne registarske oznake na automobil, pa je tražio da se Hamzić osudi.

“Svaka druga odluka bi značila da se javnosti i građanima šalje poruka da ovako nešto može da prođe nekažnjeno”, kazao je Radonjić.

Branilac Hamzića, advokat Bojan Korać, ocijenio je da njegovog branjenika treba osloboditi krivice ili mu izreći kaznu rada u javnom interesu, iako je to suprotno praksi suda.

On je istakao da Hamzić nije počinio krivično djelo za koje je optužen, jer je mijenjao tablice dok je vozilo bilo parkirano.

Objasnio je da je jedina njegova namjera bila da se sakrije identitet vozila koje je više puta uništavano.

Bonus video: