Pet žena počelo svoj biznis

orisnice, koje su bile uključene u obuke na projektu “Ženske aliijanse”, prezentovale su svoje biznise, a neke su tokom trajanja konferencije, izložile svoje proizvode
299 pregleda 2 komentar(a)
NVO Ženska alijansa, Foto: Privatna arhiva
NVO Ženska alijansa, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.09.2015. 19:28h

“Tema žena u preduzetništvu je bez osnova zanemarena i žene i dalje doživljavaju prepreke prilikom započinjanja sopstvenih biznisa. Analize na lokalnom nivou pokazuju da su one najčešće angažovane na poslovima u poljoprivredi, trgovini, ugostiteljstvu, obrazovanju i drugim uslužnim djelatnostima”, saopštilo je nedavno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Da bi se situacija promijenila, a da bi ženama pomogle da krenu sa sopstvenim biznisom, NVO “Ženska alijansa” je realizovala sedmomjesečni projekat “Osnaživanje žena kroz žensko preduzetništvo”. Završna aktivnost projekta je konferencija “Žena i preduzetništvo” u Nikšiću koju je otvorila ambasadorka Australije Džulija Fini.

Za razliku od Crne Gore u Australiji, kako je kazala ambasadorka, preduzeća u vlasništvu žena imaju ogromnu ulogu u privrednom razvoju zemlji (prema međunarodnoj ljestvici Australija je drugo najbolje mjesto za žensko preduzetništvo). Da bi se situacija u Crnoj Gori promijenila potrebno je, smatra Fini, da Vlada i lokalne vlasti snažnije podrže uključivanje žena u preduzetnišvo sprovođenjem konkretnih mjera afirmativne akcije.

Ana Šebek, predstavnica Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, na konferenciji je prezentovala Strategiju o razvoju preduzetništva 2015-2020, dokument koji je nedavno usvojila Vlada Crne Gore, dok se Marijana Raičković, iz Investiciono razvojnog fonda fokusirala na dvije kreditne linije namijenjene ženama koje Fond ima i posebnim povoljnostima koje jedna od tih linija ima za žene preduzetnice sa sjevera.

Korisnice, koje su bile uključene u obuke na projektu “Ženske aliijanse”, prezentovale su svoje biznise, a neke su tokom trajanja konferencije, izložile svoje proizvode.

Stana Šćepanović, koordinatorka “Ženske alijanse”, kazala je da posebno značajan rezultat njihovog sedmomjesečnog projekta koji je realizovan u Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima, Beranama i Rožajama, predstavlja to što su pet učesnica treninga, tokom trajanja projekta registrovale biznis kojim su se do tada neformalno bavile. Riječ je o kozmetičkom studiju, radionici namještaja, računovodstvenoj agenciju, ketering službi i radionici kolača.

Tokom projekta 20 mlađih žena iz pomenutih opština edukovano je da procijeni održivost svojih biznis ideje i da izradi biznis planove, urađeno je 15 biznis planova, organizovani su treninzi...

U Rožajama i Ulcinju malo preduzetnica

Analiza na lokalnom nivou, kako je saopštilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, pokazala je da žene imaju najmanji procenat vlasništva nad poslovnim subjektima u Rožajama i Ulcinju i to 5,45, odnosno 5,7 odsto. Na dnu ljestvice su i Cetinje (6,6 odsto), Bijelo Polje (osam odsto), Herceg Novi (8,3 odsto) i Nikšić i Bar, sa devet odsto. Najveći procenat zabilježen je u opštinama Kolašin (22,2 odsto), Plužine (17,2 odsto), Mojkovac (14,3 odsto) i Danilovgrad (13 odsto), dok Podgorica ima 10,5 odsto aktivnih poslovnih subjekata u vlasništvu žena.

Iz ministarstva su istakli da su ekonomski razlozi najčešći i osnovni motiv za počinjanje privatnog biznisa.

Bonus video: