Neimarski poduhvati Miomira M. Mugoše

OFK Mladost Lješkopolje nakon sportske sale u Donjoj Gorici gradi stadion. Sve zahvaljujući Miomiru M. Mugoši i njegovim brojnim bivšim i sadašnjim funkcijama...
327 pregleda 29 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.09.2015. 18:01h

U podgoričkom naselju Donja Gorica, čuvenom po premijerovom Univerzitetu, proteklih mjesec dana počela je izgradnja stadiona na lokaciji Ribnjak. Bageri su iskopali zemlju, parcela je posuta šljunkom. Međutim, nema table koja govori ko gradi stadion, kada će biti završen… Mještani sa kojima smo razgovarali kažu da im se niko nije obraćao, niti ih obavijestio o čemu se tu radi, te da sumnjaju da je zbog tajnosti radova riječ o nelegalnoj gradnji.

Pojedini kažu da znaju samo da su im iz DPS-a prije prošlih izbora obećavali da će tu nići stadion, da će urediti put, rasvjetu… Ima i onih koji su dobijali usmene prijetnje da će ograde kuća uz planirani sportski objekat morati biti srušene. Uočili su da je u posljednjih mjesec dana radove nadgledao Miomir M. Mugoša, zamjenik šefa podgoričkog DPS-a, a ponekad je i sam pomagao u pripremnim radovima.

OFK Mladost Lješkopolje je klub koji je osnovan (reaktiviran) u maju prošle godine. Jedan od osnivača, kao predsjednik inicijativnog odbora, bio je Miomir M. Mugoša, najzaslužniji za dobru infrastrukturu najmlađeg podgoričkog fudbalskog kluba. Bolje rečeno njegove sadašnje i bivše funkcije.

Par mjeseci od osnivanja klub je uspio da izgradi sopstvenu fudbalsku salu i poslovne prostore u Donjoj Gorici, a sada evo gradi i veliki fudbalski teren.

Nadležni iz Glavnog grada i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Monitoru nijesu odgovorili na to ko zvanično gradi stadion u Donjoj Gorici i da li su izdali dozvolu. Kako je prošle godine gradnju stadiona najavljivao OFK Mladost Lješkopolje i njima smo poslali pitanja. Odgovorili su da ovaj klub gradi teren za veliki fudbal sa vještačkom travom, uz podršku Glavnog grada i FK Budućnost, kao i preduzetnika sa teritorije Lješkopolja.

Nadležni iz Glavnog grada i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Monitoru nijesu odgovorili na to ko zvanično gradi stadion u Donjoj Gorici i da li su izdali dozvolu

Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj je u junu ove godine odobrio OFK Mladosti Lješkopolje izgradnju velikog fudbalskog terena sa pratećim sadržajima. Naglašeno je da je izgradnja istih takvih terena za potrebe FK Kom u završnoj fazi na Zlatici.

U dopisu koji je Monitoru uputio predsjednik OFK Mladost Lješkopolje Vukašin Milić navodi se da je ,,22. 09. 2015. godine od strane Komunalne policije izvršen inspekcijski nadzor i tom prilikom je zapisnički konstatovano da OFK Mladost Lješkopolje posjeduje svu neophodnu dokumentaciju za izgradnju navedenog terena sa pratećim sadržajima''.

Predviđeno je da radovi na izgradnji terena sa pratećim sadržajima budu završeni do septembra 2016. godine, a pored terena sa vještačkom podlogom predviđena je izgradnja službenih prostorija (svlačionice, prostorije za službena lica, ekonomat, itd.) i tribina za gledaoce, sve prema propisima i standardima FSCG.

Prošlog ljeta u Donjoj Gorici počela je da se gradi Sportska hala OFK Mladost-Lješkopolje. Po saznanjima Monitora, zemljište na kojem je izgrađena sala je vlasništvo Ministartsva prosvjete, a korisnik je OŠ Vlado Miilić. Mugoša, koji je inače predsjednik Odbora ove škole, je uspio da izdejstvuje ugovor sa školom i Ministarstvom o korišćenju zemljišta, uz klauzulu da đaci mogu koristiti prostor sale iako oni to ne rade jer je sala udaljena od škole par kilometara.

Rješenje za izgradnju hale Mladost Lješkopolje, izdao je Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, na čijem čelu je bio Miomir M. Mugoša, koji je ujedno bio i predsjednik Mjesne zajednice Donja Gorica!

Zanimljivo je da je rješenje dato za privremeni objekat od 1.400 kvadrata na rok od tri godine, iako je sala izgrađena od čvrstog materijala. Uprava za inspekcijske poslove potvrdila je da se radi o privremenom objektu, i nije našla ništa sporno u tome što je sala sagrađena od blokova i maltera.

Odbornici opozicije, uvijek skloni sumnji, tvrdili su da je riječ o Mugošinom privatnom biznisu, kojim je zloupotrijebio položaj sekretara Sekretarijata i predsjednika MZ.

Mugoša je sve optužbe o gradnji i njegovom interesu odbacio, Vijestima je ranije izjavio da je vlasnik kafe bara u sklopu sale njegov brat od tetke Saša Škara, ali da su inspekcije utvrdile da je sve rađeno po zakonu. Medijima je priznao i da postoji njegova veza sa zemljištem na kome su u Donjoj Gorici izgrađeni obrazovni, kulturni i sportski objekti: ,,Ona proizilazi iz činjenice koju sa ponosom ističem, a stariji Lješkopoljci je dobro pamte i znaju, da je prađed mog oca Đoko Milov Mugoša, navedeno vrlo vrijedno zemljište, poklonio 1905. godine za izgradnju prve četvororazredne škole u Lješkopolju u čijem se rekonstruisanom objektu sada nalazi vrtić Bajka", kazao je Mugoša.

U okviru sportske sale sada posluje pekara, kafe bar Mladost, kockarnica, apoteka, a u nastavku je i kladionica. Mjesečna članarina u školi fudbala je 25 eura za dječake i 20 za djevojčice.

Miomir M. Mugoša, je pored Vladimira Vučelića, bio jedan od najbližih saradnika svog imenjaka i prezimenjaka, bivšeg gradonačelnika Podgorice. Iako je bilo najavljeno da će biti zamjenik Slavoljubu Stijepoviću, novi gradonačelnik se tome usprotivio pa do toga nije došlo. Proljetos je dobio ,,važniju'' funkciju zamjenika Vladana Vučelića, šefa podgoričkog odbora DPS-a.

Vučelić je pored brojnih drugih funkcija i potpredsjednik Fudbalskog saveza CG, čiji standardi će biti implementirani u gradnji novog stadiona u Donjoj Gorici. Ovonedjeljnu inspekciju terena na kome se gradi stadion obavila je Komunalna policija, čiji je načelnik godinama bio Miomir M. Mugoša.

I tako u krug sve legalno i po partijskom propisu.

Bonus video: