Nikšić dobio turisticku signalizaciju

Prema riječima Veselina Šturanovića, direktora “Fors Montenegro”, projekat ima za cilj poboljšanje situacije vezane za saobraćajnu i turističku signalizaciju u opštinama Nikšić, Pljevlja i Trebinje, kao i promociju turističke ponuda pomenutih opština
56 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2015. 12:36h

Zahvaljujući NVO “Fors Montenegro” Nikšić je dobio kvalitetnu turističku signalizaciju koja će pomoći turistima da se lakše snađu, a grad pod Trebjesom je po prvi put dobio i dekorativne stubove sa putokazima, koji su postavljeni na tri mjesta, kao i dva radarska usporivača brzine u blizini Osnovne škole “Braća Ribar”, a na sva četiri ulaza u grad obnovljene su i table dobrodošlice.

Prema riječima Veselina Šturanovića, direktora “Fors Montenegro”, projekat ima za cilj poboljšanje situacije vezane za saobraćajnu i turističku signalizaciju u opštinama Nikšić, Pljevlja i Trebinje, kao i promociju turističke ponuda pomenutih opština.

Tako je Nikšić, zahvaljujući projektu “Unapređenje turističke i saobraćajne signalizacije”, dobio 845 horizontalnih i vertikalnih saobraćajnih znakova, 94 turistička znaka, 238 tabli sa nazivima ulica i dva radarska usporivača brzine.

“Za našu opštinu realizacija ovog projekta ima izuzetan značaj jer se na ovaj način omogućava lakše snalaženje učesnika u saobraćaju, a turistima i posjetiocima lakše snalaženje u turističkim lokacijama u našoj opštini".

Sve ovo ima za cilj bolju turističku ponudu i bezbjednije učešće u saobraćaju”, kazao je Dragan Perović, potpredsjednik Opštine Nikšić na konferenciji za novinare organizovanoj povodom završetka projekta. Istakao je da je do sada Opština Nikšić, povukla oko sedam miliona eura, kroz različite programe iz sredstava EU fondova.

Projekat koji je finansirala Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora, “Fors Montenegro” je realizovao u saradnji sa Opštinom Nikšić i Turističkom organizacijom, dok su im partneri iz BiH bili grad Trebinje i njihova lokalna TO.

Zoran Milošević, iz gradske uprave opštine Trebinje, kazao je da nijedan projekat nije dobrodošao tom gradu kao pomenuti pošto Trebinje bilježi pozitivan trend rasta broja turista, prošle godine je ostvareno oko 30 hiljada noćenja, a do sada nijesu imali adekvatnu turističku signalizaciju.

Isti slučaj je i sa Pljevljima koja su, kako je kazao Vule Macanović, zahvaljujući postavljenoj turističkoj i saobraćajnoj signalizaciji, omogućili lakše snalaženje po gradu.

Jadranka Milić, predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kazala je da je pomenuti projekat jedan od 33, koliko ih je realizovano od 2007.godine u sklopu prekogranične saradnje BiH i Crne Gore i da je za tu svrhu izdvojeno 4,2 miliona eura.

Irena Bošković, iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, kazala je da pomenuti projekat pokazuje kako se dobrim radom mogu postići dobri rezultati. Ona je istakla da je Crna Gora do sada učestvovala u osam programa prekogranične saradnje, IPA jadranskom programa i u dva transnacionalna programa, da su za to vrijeme realizovana 204 projekta ukupne vrijednosti oko 35 miliona eura, a da su se projekti odnosili na oblast ekonomije sa posebnim naglaskom na turizam, zaštitu životne sredine i projekti kojima je bio za cilj povezivanje ljudi. Kazala je i da IPA 2 program, pored bilateralnih sporazuma ima i jednu novinu, trilateralna saradnja, pa će zajedničke projekte moći da realizuju u Crnoj Gori, Albaniji i Italiji, kao i Crna Gora – BiH – Hrvatska.

Galerija

Bonus video: