Bošković: Simpozijum će biti od izuzetnog značaja za crnogorske naučnike i profesore fizike

Bošković se, kako je poručio, nada da će Institut za nuklearna istraživanja (JINR) i Evropska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN) ovakve i slične simpozijume i u narednom periodu organizovati u Crnoj Gori, u čemu će, kako je rekao, imati podršku Vlade
1 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo prosvjete
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 28.09.2015. 18:01h

Međunarodni simpozijum fizičara – NEC 2015 doprinijeće razvoju prirodnih nauka i biće od izuzetnog značaja za crnogorske naučnike i profesore fizike, ocijenio je ministar prosvjete Predrag Bošković.

On je danas otvorio XXV Međunarodni simpozijum fizičara – NEC 2015.

„Bošković je rekao da je za Crnu Goru važno da bude domaćin ovakvog skupa koji će doprinijeti razvoju prirodnih nauka i ocijenio da će Simpozijum biti od izuzetnog značaja za crnogorske naučnike i profesore fizike“, saopšteno je iz Ministarstva.

Bošković se, kako je poručio, nada da će Institut za nuklearna istraživanja (JINR) i Evropska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN) ovakve i slične simpozijume i u narednom periodu organizovati u Crnoj Gori, u čemu će, kako je rekao, imati podršku Vlade.

Učesnicima Simpozijuma su se obratili i predstavnik JINR-aViktor Matvej i predstavnik CERN-a Tadeuiš Kurtika.

„Na ovogodišnjem Simpozijumu, koji će trajati do 3. oktobra, okupilo se preko 150 učesnika, među kojima su najuticajniji naučnici današnjice, a planirani su i posebni seminari i predavanja za još oko 250 profesora fizike iz Crne Gore i regiona, kao i za darovite studente iz Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da Međunarodni simpozijum fizičara ima tradiciju dugu 52 godine, a održava se svake druge godine.

„Prvi Simpozijum je održan u Budimpešti, 1963. godine, da bi se narednih godina kao domaćini smjenjivali brojni evropski gradovi. Posljednjih 14 godina, grad – domaćin bila je Varna u Bugarskoj. Organizatori planiraju da to ubuduće budu crnogorski gradovi“, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: