Traže da semafori budu u funkciji prihvatanja LGBT osoba

Od nadležnih sekretarijata opštine Nikšić i Glavnog grada Podgorica zatraženo je da razmotre mogućnost da se programski led diode na semaforima u Nikšiću i Podgorici, na raskrsnicama u centru grada, postave tako kako bi projektovale sliku istopolnih parova umjesto do sada tradicionalnog načina predstavljanja
0 komentar(a)
Beč semafori, Foto: Beta/AP
Beč semafori, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.09.2015. 15:46h

U susret prajdovima u Nikšiću i Podgorici, nevladine organizacije (NVO) “Hiperion” “LGBT Forum Progres” i “LGBTIQ Socijalni Centar” uputile su inicijativu lokalnim vlastima NIkšića i Podgorice da svjetlosna signalizacija na raskrsnicama bude u funkciji socijalne inkluzije i prihvatanja LGBT osoba tokom trajanja mjeseci u kojima će se održati povorke ponosa.

Od nadležnih sekretarijata opštine Nikšić i Glavnog grada Podgorica zatraženo je da razmotre mogućnost da se programski led diode na semaforima u Nikšiću i Podgorici, na raskrsnicama u centru grada, postave tako kako bi projektovale sliku istopolnih parova umjesto do sada tradicionalnog načina predstavljanja. Predložena je alternativa da se u slučaju starijih svjetlosnih uređaja postavi naljepnica sa muško-muškim parom ili žensko-ženskim parom na odgovarajuću poziciju semofora koja usmjerava kretanje i ponašanje pješaka u saobraćaju.

Ove NVO su podsjetile da se poslednjih godina u evropskim prestonicama i evropskim većim gradovima, prilikom održavanja javnih okupljanja i manifestacija LGBT zajednice, posebno Povorki ponosa (Pride), razvila praksa snažne i vidljive podrške. Između ostalog ta podrška se ogleda i kroz odluku gradskih vlasti da svjetlosna signalizacija na raskrnicama bude u funkciji promocije inkluzije i prihvatanja LGBT osoba.

Iz opštine Nikšić, i pored brojnih urgenicija, nikada nije pružen odgovor.

Glavni grad Podgorica, preko Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, odgovorio je, bez dovoljno jasnog obrazloženja, da inicijativi grupe NVO nije moguće udovoljiti zbog propisa o saobraćajnoj signalizaciji koje donosi Ministarstvo saobraćaja i pomorstva uz saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova pa zato i nema uslova programske led diode postaviti na način kako su predložile ove LGBT NVO.

Iste NVO upoznale su ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića s odgovorom Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada Podgorica.

Od ministra saobraćaja i pomorstva, koji je i lider novoformirane, partije “Socijaldemokrate Crne Gore”, grupa NVO je zatražila da naloži izmjene i dopune Pravilnika o saobraćajnoij signalizaciji broj 01 - 3015/4 od 18. jula 2014. godine kako bi i crnogorski gradovi, poput niza evropskih, imali ovu inkluzivnu mogućnost.

Krajem avgusta 2015. godine, zatražena su mišljenja institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore da li, u ovako koncipiranom odgovoru, ima prikrivene diskriminacije.

Bonus video: