I GRAĐANI DA DAJU DOPRINOS

Javnost ima pravo na informacije od značaja

Predsjednik Savjeta Agencije Muhamed Gjokaj čestitao je građanima Crne Gore 28. septembar Međunarodni dan prava javnosti da zna, sa željom da se u demokratskom društvu kome teži Crna Gora na svom istorijskom putu pristupanja Evropskoj uniji ostvaruju Ustavom i Zakonom zagarantovana prava
54 pregleda 0 komentar(a)
Muhamed Gjokaj, Foto: Zoran Đurić
Muhamed Gjokaj, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.09.2015. 08:12h

Javnost ima pravo na informacije u posjedu organa vlasti od javnog značaja, ocijenjeno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Predsjednik Savjeta Agencije Muhamed Gjokaj čestitao je građanima Crne Gore 28. septembar Međunarodni dan prava javnosti da zna, sa željom da se u demokratskom društvu kome teži Crna Gora na svom istorijskom putu pristupanja Evropskoj uniji ostvaruju Ustavom i Zakonom zagarantovana prava.

„Sa željom da narednog 28. septembra kažemo da smo napravili pomak u procesu otvorenosti svojih institucija pozivam građane da daju lični doprinos kroz ostvarivanje u praksi Ustavom i Zakonom zagarantovanog prava na pristup informacijama“, kazao je Gjokaj. Prema njegovim riječima, princip trasnparetnosti sadrži pravo javnosti da zna i mehanizme u pogledu zaštite tako i ostvarivanja u praksi prava.

On tvrdi da je Agencija u proteklom vremenu podnijela blizu 120 inicijativa za kontrolu kancelarijskog poslovanja prvostepenih organa u cilju provjere navoda iz “pobijanih rješenja pred nadležnim Ministarstvom unutrašnjih poslova, što je rezultiralo u praksi pokretanje prekršajne odgovornosti protiv odgovornih lica u institucijama od strane MUP-a”.

Gjokaj je naglasio da je Agencija donijela odluku u 49 predmeta o podnošenju incijative za pokretanje prekršajne odgovornosti protiv odgovornih lica u prvostepenim organima zbog povrede odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama. “Agencija je tokom ove godine donijela blizu 1.800 odluka u predmetima”, zaključio je on.

Preporučujemo za Vas