Čopor pasa zaklao 50 kokošaka

Markova supruga Ivana pokašala da motkom otjera pse iz kokošinjca, oni i nju napali, ali joj je pomogla komšinica
2 komentar(a)
kokoške Nikšić, Foto: Privatna arhiva
kokoške Nikšić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.09.2015. 15:54h

Čopor pasa lutalica zaklao je oko 50 kokošaka Nikšićaninu Marku Miškoviću, u nikšićkom naselju Kličevo.

"Imao sam blizu 130 kokošaka, ali su mi psi uništili oko 50 njih. Oni su se i prethodnih noći pojavljivali, ulazili u pomoćni objekat i jeli hranu koju bih ostavio za svinje. Nijesam nikoga alarmirao zbog toga jer sam mislio da neće ući u kokoške i napraviti ovoliku štetu", kazao je Mišković.

Lavež pasa čula je njegova supruga Ivana koja je sa djecom bila kući, dok je Marko bio na poslu.

"Oko dva ujutro čula sam pse. Ustala sam i otišla do kokošinjca. Unutra je bilo sedmoro-osmoro paščadi, a vani njih nekoliko. Pokušala sam da ih motkom otjeram i onda su oni krenuli prema meni. Komšinica je čula i došla da mi pomogne, a ne mogu ni da zamislim šta se sve moglo dogoditi da su me napali“, kaže Ivana koja je pred porođajem.

Miškovići kažu da su psi lutalice svakodnevna pojava u njihovom naselju, da su napadali živinu komšijama, odnosili hranu, odjeću. Najgore je, kažu, što su djeca preplašena pa ne smiju da prođu ulicom kada vide pse.

"Nije to samo ovdje takav slučaj. Gdje god prođete gradom oko vas su psi lutalice. Nadam se da će nadležni reagovati. Ovo ne govorim zbog sebe koliko zbog drugih ljudi, jer sada se ovo desilo meni, sjutra nekome drugom i pitam se treba li da nam stradaju djeca pa da neko reaguje", kazao je Marko Mišković.

Njegova supruga dodaje da bez obzira što su podigli veliku žicu oko kokošinjca to pse nije zaustavilo, a strah je da se ponovo ne vrate i ne naprave još veću štetu.

Nikšić godinama ima problem sa psima lutalica, a u posljednje vrijeme njihov broj je mnogo veći tako da je gotovo nemoguće proći gradom a da ne naiđete na čopor pasa. Kako je "Vijestima" reklo više građana Nikšića, primjećeni su kombiji podgoričkih i budvanskih tablica koji su kod skvera izbacili veći broj pasa.

Lokalne vlasti godinama obećavaju gradnju azila. „Vijestima“ je juče iz lokalne uprave rečeno da će azil koji se gradi u selu Brestice, dvadesetak kilometara od grada, biti završen do 15. oktobra.

Opština Nikšić je za protekle tri godine po osnovu tužbi građana zbog ujeda pasa i za nadoknadu nematerijalne štete izdvojila nešto preko 193 hiljade eura. Za taj novac mogla su se, računajući sredstva izdvojena za gradnju azila, izgraditi četiri skloništa za napuštene životinje.

Najviše sredstva za izgubljene tužbe izdvojeno je prošle godine kada su 162 građana dobila 139,3 hiljade eura. Od toga broja njih 156 je tražilo nadoknadu štete zbog ujeda pasa, a njih šestoro je dobilo 18,5 hiljada eura zbog toga što su im psi lutalice zaklali živinu ili jagnjad.

Bonus video: