U rekonstrukciju gimnazije "Slobodan Škerović" uloženo 1,2 miliona eura

Izvedeni radovi obuhvataju zamjenu krovnog pokrivača, postavljanje tremoizolacije na tavanu, sanaciju fasade, zamjenu cijevne mreže i radijatora, zamjenu svjetiljki, moleraj, djelimičnu zamjenu podova, instalaciju računarske mreže i ostale radove
59 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Mps.gov.me
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 09.11.2018. 13:17h

U rekonstrukciju gimnazije "Slobodan Škerović" uloženo je 1,2 miliona eura, kako bi postala energetski efikasan objekat, saopštili su ministar prosvjete Damir Šehović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić tokom obilaska ove ustanove.

Radovi na Gimnaziji, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, su izvođeni prethodnih mjeseci, i to u okviru projekta sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). U okviru tog projekta, pored Gimnazije izvođeni su radovi na dva resursna centra u Podgorici i dvije mojkovačke škole.

"Ukupna vrijednost obrazovnih investicionih projekata koji su završeni ove godine ili su u toku, je 30 miliona eura. U okviru projekta energetske efikasnosti smo, pored Gimnazije, završili radove na resursnom centru "Podgorica", radi se na što skorijem završetku radova na resursnom centru "1. jun", a radovi na dvije mojkovačke škole se završavaju u novembru. To radimo ne zato što ne znamo šta ćemo sa novcem, već upravo zato što prepoznajemo važnost obrazovanja. Gimnaziji "Slobodan Škerović“ je 111 godina rasadnik znanja, kulture i dobrog ponašanja, i njen rad vođen je potrebom unapređenja sebe i društva, te joj možemo dati epitet najprestižnije crnogorske škole", rekao je Šehović.

Sekulić je kazala da je zgrada Gimnazije jedan od simbola Podgorice i da je rekonstrukcijom sačuvan njen autentičan izgled.

"U prethodnom periodu smo kroz projekat sa KfW bankom, kroz koji je rekonstruisana i Gimnazija, rekonstruisali preko 20 objekata. Želim da se zahvalim na strpljenju, te na razumijevanju direktorice i učenika da je ovo zajednički projekat. Pritom, naglašavam da mi često energetsku efikasnost prikazujemo kao frazu, ali ona u principu znači da učenici i profesori borave u toplom prostoru u kome nema vlage, sa odgovarajućem rasvjetom i uz uštede", rekla je Sekulić.

Direktorica Zoja Bojanić – Lalović je istakla da Gimnazija nije samo obrazovna ustanova, već svojevrsni kulturno-istorijski spomenik i mjesto okupljanja.

"Ono što je važno jeste da ona mora ostati autentična, jedinstvena i arhitektonsko zdanje kome se svi dive, a sada samo sija novom ljepotom".

Izvedeni radovi obuhvataju zamjenu krovnog pokrivača, postavljanje tremoizolacije na tavanu, sanaciju fasade, zamjenu cijevne mreže i radijatora, zamjenu svjetiljki, moleraj, djelimičnu zamjenu podova, instalaciju računarske mreže i ostale radove.

Gimnazija "Slobodan Škerović" u Podgorici je obuhvaćena drugom fazom "Programa energetske efikanosti u javnim zgradama", koju implementira Ministartsvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete. Sredstva za finansiranje Programa su obezbjeđena od strane KfW banke u ukupnom iznosu od 22,743 miliona eura.

Implementacija druge faze Programa je u toku i biće završena do kraja 2020. godine. Vrijednost izvedenih i ugovorenih radova na objektima iz faze II iznosi 11,3 miliona eura, od čega je 10 miliona utrošeno na poboljšanje obrazovnih ustanova, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Bonus video: