Šišović: Otvorenije razgovarati sa mladima o kontracepciji

Na pitanje u kom uzrastu roditelji treba da razgovaraju sa djecom o reproduktivnom zdrvalju, Šišović je kazala da to zavisi od svakog djeteta, a da u CAZAS-u na tu temu počnu da rade sa mladima u uzrastu od 13. i 14. godine
85 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Šišović, Foto: PR Centar
Sanja Šišović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 25.09.2015. 17:37h

U okviru predmeta Zdravi stilovi života, koji izučavaju učenici osnovnih škola, potrebno je dodatno naglasiti važnost očuvanja reproduktivnog zdravlja i otvorenije razgovarati sa mladima kontracepciji, smatra programska menadžerka CAZAS-a, Sanja Šišović.

Ona je, u intervjuu za PR Centar povodom Međunarodnog dana kontracepcije - 26. septembra, ocijenila da je edukacijom, kampanjama i radom sa mladima, moguće podići svijest o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja.

Šišović je ukazala da postoje razne kontraceptivne metode, od kojih se, kako je navela, neke promovišu više, a neke manje.

„Kroz predmet Zdravi stilovi života jako je važno to naglasiti dodatno. Taj predmet ovu temu donekle obuhvata, ali je jako važno na otvorenijoj osnovi razgovarati o kontracepciji sa mladima, kao i raditi sa roditeljima da budu dovoljno slobodni da razgovaraju na tu temu“, ocijenila je ona.

Šišović je kazala da CAZAS često dobija upite roditelja, koji dođu po savjet na koji način da razgovaraju sa djecom na temu kontracepcije.

„To je još uvijek tabu tema, roditelji još uvijek o tome ne razgovaraju slobodno sa djecom, da ih upozore na važnost kontracepcije, planiranja porodice, važnost reproduktivnom zdravlja, i s tim u vezi, mi jako puno radimo sa roditeljima“, navela je ona.

Na pitanje u kom uzrastu roditelji treba da razgovaraju sa djecom o reproduktivnom zdrvalju, Šišović je kazala da to zavisi od svakog djeteta, a da u CAZAS-u na tu temu počnu da rade sa mladima u uzrastu od 13. i 14. godine.

„Ono što mi najčešće savjetujemo roditeljima je da grade odnos povjerenja sa svojom djecom, a da se onda oni sami informišu i nauče da prepoznaju potrebu svog djeteta“, rekla je ona.

Šišović je podsjetila da CAZAS već 15 godina sprovodi program vršnjačke edukacije i edukacije, kao i da imaju klub mladih koji sprovode obuke i radionice.

„Imamo program online i telefonskog savjetovanja i savjetovanja mladih na terenu, tako da u bilo kom momentu svi koji su u bilo kom problemu mogu da se jave putem društvenih mreža, sajta www.cazas.org i putem telefona 067602345 na AIDS info telefon koji je dostupan 24 sata za sva pitanja“, navela je ona.

Šišović je kazala da zabrinjavajući podaci koji se odnose na veliki broj abortusa i neplaniranih trudnoća u Crnoj Gori, CAZAS podstiču da intenzivira aktivnosti.

„Tako da je za narednu godinu planirano da se uradi regionalni odgovor na sve to, da se intenziviraju aktivnosti iz oblasti reproduktivnog zdravlja mladih“, zaključila je ona.

Bonus video: