SNP traži da kleveta i uvreda opet budu krivično djelo

U saopštenju Cdu je ocijenjeno da dekriminalizacija klevete i uvrede nije donijela unaprjeđenje javne komunikacije u Crnoj Gori nego se, kako su naveli, dogodilo se upravo suprotno
415 pregleda 9 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva Vijesti
Srđan Milić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.09.2015. 18:50h

Socijalistička narodna partija (SNP) tražiće od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da se u dnevni red parlamenta uvrsti Predlog izmjena Krivičnog zakonika, kojim se kleveta i uvreda ponovo uvode kao krivično djelo.

"Nedostatak profesionalnih i etičkih standarda kod pojedinih predstavnika medija u Crnoj Gori razlog je za preispitivanje odluke o brisanju iz Krivičnog zakonika krivičnog djela uvrede i klevete", saopštio je predsjednik SNP-a, Srđan Milić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da crnogorsko društvo nije bilo spremno za dekriminalizaciju klevete i da je potrebno raditi na izgrađivanju profesionalnih i etičkih standarda u medijima.

"Iz tog razloga predložili smo da se Krivični zakonik Crne Gore dopuni sa ista dva člana koja su izbrisana 2011. godine", kazao je Milić.

On je podsjetio da su među državama u kojima je kleveta krivično Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Finska, Grčka, Holandija, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Portugal, Poljska, Slovenija, Srbija, Slovačka, Španija i Švedska.

Cdu podržavava inicijativu

Crnogorska demokratska unija (Cdu) podržava inicijativu SNP za vraćanje klevete i uvrede u krivično zakonodavstvo, saopšteno je iz te stranke.

U saopštenju Cdu je ocijenjeno da dekriminalizacija klevete i uvrede nije donijela unaprjeđenje javne komunikacije u Crnoj Gori nego se, kako su naveli, dogodilo se upravo suprotno.

„Crnogorska javna scena je postala poligon za zloupotrebu mogućnosti da se kaže sve i svašta, bez ikakvog obzira i stida. Što je još gore, u tome nerijetko prednjače oni koji bi trebalo da budu na braniku dostojanstva javne riječi i odgovornosti koja se u toj profesiji podrazumijeva – mediji“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je crnogorskom društvu, zbog njegovog napretka i jačanja demokratskih institucija, od vitalne važnosti korektna, odgovorna i utemeljena javna riječ, „a zaštita digniteta ličnosti, bez obzira na njenu socijalnu i političku poziciju i uticaj, je ugaoni kamen svakog slobodnog društva“.

„Činjenica da su uvreda i kleveta inkriminisane u velikom broju evropskih demokratija samo dodatno potvrđuje opravdanost inicijative kolega iz SNP“, dodaje se u saopštenju Cdu.

Bonus video: